Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Макрон призова Руската православна църква да се противопостави на натиска на Кремъл

Свят

Макрон призова Руската православна църква да се противопостави на натиска на Кремъл

Макрон призова Руската православна църква да се противопостави на натиска на Кремъл - Tribune.bg
Снимка:

Френският президент вярва, че има шанс за мир в Украйна

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Руската православна църква (РПЦ) позволява да бъде манупилирана от властите в страната си, за да оправдава войната им в Украйна, и я призова да се противопоставя на подобен натиск, предаде Ройтерс.

Макрон, който е на официално посещение в Италия, отправи този апел в програмна реч по време на международната конференция „Зов за мир“ в Рим, посветена на намирането на пътища за насърчаване на световен мир. Форумът е организиран от италианската Общност „Сант Еджидио“.

Френският президент посвети на Украйна голяма част от словото си.

Докато той говореше, на първия ред в залата, наред с други религиозни лидери, седеше и вторият човек в йерархията на РПЦ, а именно митрополит Антоний.

Патриарх Кирил, главата на РПЦ, оказа възторжена подкрепа на руската инвазия в Украйна, която според него е важен щит срещу упадъчния по думите му Запад, отбелязва Ройтерс.

„Религиозните водачи също имат роля в съпротивата срещу това безразсъдство, на което станахме свидетели“, посочи Макрон.

„Добре знаем, че в наши дни православието се манипулира от управляващите в Русия за оправдаване на действията им“, изтъкна Макрон. „Необходима е съпротива срещу това“, категоричен бе той.

Френският президент посочи, че под „съпротива“ разбира „никога да не оправдаваме, никога да не падаме в капана да подкрепяме политически проекти, които са склонни да пренебрегват достойнството на отделната личност“.

Агенция „Ройтерс“ опита да зададе въпроси на митрополит Антоний по време на конференцията, но той отказа да коментира.

Становището на Кирил за Украйна предизвика разрив и в отношенията с Ватикана, но и вътрешен бунт в православието, довел до скъсването на връзките от страна на някои православни църкви с Руската православна църква.

Откакто руските войски нахлуха в Украйна на 24 февруари, Франция непрекъснато подчертава важността на това Западът да държи отворени дипломатическите канали за комуникация с Москва.

В друга част от речта си Макрон изрази убеденост, че има шанс за мир в Украйна, въпреки че Русия предупреди, че конфликтът може да се ожесточи още повече.

„В определен момент, в зависимост от развитието на събитията, и когато украинският народ и неговите лидери го решат, на базата на условията, които те решат, ще бъде изграден мир с другата страна, която днес е враг, когато всички седнат на една маса“, смята Макрон.

По време на конференцията френският президент се срещна с италианския си колега Серджо Матарела. Снощи Макрон проведе разговори и с новия премиер на Италия Джорджа Мелони.

Първата жена премиер на Италия пое поста по-рано през деня.

Макрон написа в Туитър след срещата, че двете страни трябва да продължат да работят заедно „с диалог и амбиция“.

Френският президент и италианският премиер са обсъдили актуални европейски въпроси, включително необходимостта от осигуряване на бърз съвместен отговор на увеличените цени на енергията, подкрепа за Украйна и управление на миграционните потоци, съобщи кабинетът на Мелони.

Тя е начело на най-дясното италианско правителство от Втората световна война насам. Партията на Мелони „Италиански братя“ има неофашистки корени, но по време на изборите тя се стремеше да представи умерен образ, като се отказа от по-ранната си антиевропейска реторика и заяви намерение да запази Италия в сърцето на европейските и западните институции.

По-късно днес Еманюел Макрон ще се срещне и с папа Франциск, а утре двамата ще закрият конференцията „Зов за мир“ на Колизеума в Рим.               

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати