Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Малта първа в ЕС легализира канабиса за лична употреба

Свят

Малта първа в ЕС легализира канабиса за лична употреба

Малта първа в ЕС легализира канабиса за лична употреба - Tribune.bg
Снимка:

Малта стана първата европейска държава, която разреши ограниченото отглеждане и притежаване на канабис за лична употреба, предаде Ройтерс.

Съгласно новия закон, лица на възраст над 18 години ще могат да притежават до 7 грама канабис и да отглеждат вкъщи до четири стръка канабис.

Законопроектът беше подкрепен от премиера Робърт Абела, но опозиционната националистическа партия разкритикува промяната с мотива, че тя ще увеличи употребата на наркотици в страната.

Законопроектът беше одобрен с мнозинство в парламента и ще бъде одобрен по-късно тази седмица от президента на Малта Джордж Вела.

Аkо бъдат заловени в притежание на между 7 и 28 грама канабис, гражданите на Малта подлежат на глоба до 100 евро.

Санкцията се увеличава на 235 евро, ако употребяват наркотика публично, и между 300 и 500 евро, ако го употребяват пред деца.

На организации с нестопанска цел ще бъде разрешено да отглеждат канабис, който да продават на не повече от 500 души, стига да не се намират в близост до училища или младежки клубове.

Законът ще бъде наблюдаван и прилаган от нова държавна структура в Малта - Агенция за отговорна употреба на канабис.

Няколко държави от ЕС декриминализираха притежанието и употребата на марихуана за лична употреба, но законите често са неясни, а практиката само е толерирана.

Малта вече е първата европейска държава, която въвежда закони, които специално регулират употребата на канабис за развлечение.

През октомври Люксембург обяви плановете си да разреши домашното отглеждане и личната консумация на марихуана, а новото германско правителство също обмисля да легализира употребата й за развлечение.

В Нидерландия притежанието, консумацията и продажбата на дребно на до 5 грама канабис се толерира от 1976 г. в така наречените "coffee shops".

В Испания пък производството на канабис е разрешено за лична консумация, но не и за търговия и обществено ползване.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети