Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Манфред Вебер: Искам Европа, която защитава хората, която се вълнува от проблемите им

Свят

Манфред Вебер: Искам Европа, която защитава хората, която се вълнува от проблемите им

Снимка:

Кандидатите за председател на ЕК се срещнаха в дебат

Водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия участваха в дебат в Европейския парламент в Брюксел. Те говориха по въпросите за миграцията, икономиката, опазването на околната среда, данъците и международните отношения.

„Посетих много страни и се срещнах с много европейци. Установих, че всички ние се вълнуваме от едни и същи неща и имаме едни и същи надежди за бъдещето на Европа. Искам Европа, която защитава хората, която се вълнува от проблемите им. Комисия на гражданите. Мисля, че Жан-Клод Юнкер свърши чудесна работа. Аз бих искал ЕК да бъде комисия на новото начало, на откритост, оптимизъм. Да покажем, че като европейци можем да постигнем много, ако сме единни", заяви Манфред Вебер от Европейската народна партия(ЕНП). Той посочи, че Европа, а не трафикантите, трябва да контролира кой влиза в Европа.

Заедно сме по-силни от Русия и Китай. В ЕС има приятели на руския президент Владимир Путин като евродепутата Найджъл Фараж, италианския вицепремиер Матео Салвини, австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиян Щрахе. За пръв път в историята президент на САЩ иска слаба и разединена Европа. Трябва да бъдем твърди срещу Путин, призова Франс Тимерманс от ПЕС.

Ян Захрадил заяви, че е необходим друг баланс между европейските и националните решения. Има нужда от решения, съобразени с всяка отделна държава от ЕС. Трябва ЕК да бъде по-малко политическа и да не се бори за власт с Европейския съвет. Все по-тясното сближаване на страните от ЕС е неприложимо занапред, коментира той. Захрадил настоя европейската данъчна и външна политика политика да не бъдат очертавани на основата на решения с мнозинство, а с единодушие.

Маргарете Вестагер посочи, че е важно Европа да не бъде разделена и за това трябва да се погрижи ЕК. Тя изрази очакване занапред процесът на разширяване на ЕС да бъде по-бавен.

Ска Келер от Европейската зелена партия заяви, че строгите мерки са "голяма грешка" и "удар за това европейско обещание, че можем да създадем просперитет само заедно". Келер определи разширяването на ЕС досега като голям успех. Трябва да продължим да работим със страните, които се стремят към присъединяване. Трябва да останем внимателни и след приемането на страните по въпроса с върховенството на закона, призова тя. Келер предложи бюджетът на ЕС да бъде използван природосъобразно.

Нико Кю, ръководител на групата на европейската левица, заяви, че ЕНП и партньорите й са били на власт от дълго време и са били "напълно неподготвени" за справяне с младежката безработица. И заяви: "Трябва да сложим край на несигурната работа, да се върнем към правилните трудови договори.“  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив