Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Марина Овсянникова е в неизвестност, без връзка с адвокатите си

Свят

Марина Овсянникова е в неизвестност, без връзка с адвокатите си

Марина Овсянникова е в неизвестност, без връзка с адвокатите си - Tribune.bg

ЕС я поздрави за проявената смелост

Адвокатът на журналистката, която излезе по време на жив ефир в руската държавна телевизия с плакат „Не на войната” не е в ареста на Останкино, както беше съобщено по-рано.

Адвокатът ѝ Павел Чуков написа в Туитъра си, че не може да се свърже с клиентката си, която е задържана повече от 12 часа.

Адвокат Анастасия Костанова каза пред Би Би Си, че се е опитала да разбере къде е Марина Овсянникова и кой извършва следствената проверка. Телефонът на журналистката, според адвоката, е изключен.

„Аз и моите колеги цяла нощ я търсихме, но нито в полицейското управление в самия телевизионен център, нито в РПУ Останкино получихме потвърждение, че тя е там, каза Костанова.

Това означава, че я крият, опитват се да я лишат от правна помощ и явно се опитват да подготвят най-строгото съдебно преследване, смята тя.

Последно от Марина бе нейна публикация в Туитър.  Тя написа: „Не знам какво ще се случи с мен. Моят адвокат ми каза, че може да получа между 5 и 10 години затвор, според Наказателния кодекс. Не съжалявам, но се нуждая от подкрепата ви. #СпретеВойната“.

В друг неин пост се казва: „Не съжалявам за постъпката си. Каквито и да са последствията, ще ги понеса с достойнство."

Малко, след като публикува позицията си в социалната мрежа, акаунтът ѝ изчезна. 

Следственият комитет на Русия започна проверка срещу Марина Овсянникова, пише ТАСС. Той трябва да установи дали действията на Марина попадат под ударите на приетите наскоро законодателни промени, които предвиждат от парична глоба до затвор за разпространяване на лъжлива информация за използването на руските въоръжени сили.

В същото време ЕС я поздрави за проявената смелост.

„Аплодираме продължаващите прояви на смелост от безстрашните и миролюбиви руски граждани, които се осмеляват да се опълчат на войната в Украйна, въпреки съществуващите ограничения”.Това заяви говорител на Европейската служба за външна дейност на пресконференция в коментар на снощната поява на Марина Овсянникова. Говорителят определи действията на Овсянникова като смела морална позиция. По неговите думи тя се е осмелила да отхвърли лъжите и пропагандата на Кремъл в жив ефир по руска държавна телевизия.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати