Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Марио Драги се оказа от заплатата си на премиер на Италия, получава солидни държавни пенсии

Свят

Марио Драги се оказа от заплатата си на премиер на Италия, получава солидни държавни пенсии

Марио Драги се оказа от заплатата си на премиер на Италия, получава солидни държавни пенсии - Tribune.bg
Снимка:

Данъчната декларация на италианския премиер беше публикувана снощи

Марио Драги, който получава поне две щедри държавни пенсии и притежава изцяло или частично около 10 къщи, заяви, че се отказва от заплатата си на министър-председател на Италия, пише Ройтерс.

Италианските политици са задължени да публикуват данъчните си декларации и Драги се възползва от случая, за да обяви, че се отказва от заплатата от около 110 000 евро бруто, която му се полага като премиер. Той не даде мотиви за решението си.

Данъчната декларация на Драги за 2020 година, която бе публикувана снощи, сочи, че през 2019-а той е получил брутни доходи от 583 470 евро. От тази сума 498 144 евро са от държавни пенсии, които той получава за свои предишни функции като генерален директор в министерството на финансите и управител на централната банка, уточни говорителката му.

Драги, който сега е 73 години, напусна министерството на финансите на 54-годишна възраст през 2001 година, за да поеме висок пост в инвестиционна банка Голдман Сакс в Лондон. На 64-годишна възраст се оттегли от централната банка на Италия.

Според италиански медии той получава близо 15 000 месечно пенсия от министерството, откакто е навършил 59 години. Говорителят на Драги обаче не потвърди тази информация. 

 

 


Топ новини

виж още
Актуална тема