Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Марион Котияр и Жулиет Бинош режат косите си в подкрепа на протестиращите в Иран

Свят

Марион Котияр и Жулиет Бинош режат косите си в подкрепа на протестиращите в Иран

Марион Котияр и Жулиет Бинош режат косите си в подкрепа на протестиращите в Иран - Tribune.bg
Снимка:

Френските актриси Марион Котияр и Жулиет Бинош заедно с френски звезди от екрана и музикалната сцена участваха във видеоклип, с който показаха как отрязват кичури от косата си в подкрепа на протестиращите в Иран

Видеоклипът с хаштаг "HairForFreedom" идва в момент, когато Иран е обхванат от антиправителствени протести след смъртта на 22-годишната Махса Амини, починала в болница след ареста ѝ по обвинение, че е нарушила строгия дрескод на Ислямската република.

Котияр написа под видеото, че Махса Амини е била 22-годишна млада жена, която е арестувана и малтретирана от полиция до нейната смърт.

"Беше обвинена, че носи хиджаба си неправилно. Умря, защото остави няколко кичура коса да се покажат. Смъртта ѝ вбеси и събуди Иран и света, изтъква Котияр.

"За свободата", казва Бинош, докато отрязва с ножица голям кичур коса от върха на главата си, след което я размахва пред камерата.

Видеото, на което Котияр, Бинош и десетки други жени отрязват кичури от косата си, беше публикувано в акаунт в Instagram "soutienfemmesiran", което се превежда като "подкрепа за жените в Иран".

"Тези жени, тези мъже искат нашата подкрепа. Тяхната смелост и тяхното достойнство ни задължават", се казва в поста към видеото.

Освен двете носителки на "Оскар" в клипа взеха участие още актрисите Изабел Аджани, Изабел Юпер, Шарлот Рамплинг и Шарлот Генсбур, която беше заснета да отрязва кичур коса и от главата на майка си, певицата Джейн Бъркин.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати