Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Масово неспазване на реда за ваксинация в цяла Европа

Свят

Масово неспазване на реда за ваксинация в цяла Европа

Масово неспазване на реда за ваксинация в цяла Европа - Tribune.bg
Снимка:

Политици, известни личности и държавни служители бързат да се ваксинират преди всички останали

В най-малко девет провинции на Германия се нарушават правилата за приоритетите при ваксинация - политици, духовници, пожарникари и полицаи са се ваксинирали, въпреки че не принадлежат към първата приоритетна група. Това предаде ДПА, цитирана в The Local.de.

Редът на ваксинацията е ясно регламентиран в наредбата на Министерството на здравеопазването на Германия. Първо трябва да се ваксинират хора над 80 години, както и мъже и жени, които са изложени на особено висок риск от зараза поради работата си в болници, лекарски кабинети, домове за възрастни и имунизационни центрове.

Полицейските служители и други държавни служители по принцип принадлежат към третата група, която трябва да получи ваксинация до месец юни. Въпреки това, много от тях вече са успели да се ваксинират, според съобщения от цяла Германия.

Към петък общо 3,7 милиона души в Германия са получили както първата, така и втората доза ваксина срещу Covid-19, според Statista.

Страната стартира кампанията си за ваксинация през декември, но беше критикувана за бавния темп и бюрократичните препятствия, които пречат дори на първата приоритетна група да има пълен достъп до ваксините.

Здравният министър Йенс Шпан заяви в петък, че иска да наложи глоби но лица, които незаконно прескачат опашката за ваксинации.

Според различни доклади държавни служители и политици от цяла Германия са намерили начин да се ваксинират по-рано от предвиденото.                                          

В провинция Долна Саксония администраторът на област Пайне и заместникът му са се ваксинирали; същото се е случило в провинция Саксония-Анхалт, където в нарушение на правилата са се ваксинирали администраторът на област Витенберг и заместникът му, както и кметът и двама градски съветници в Хале. Списъкът на ваксинирани без ред включва още двама кметове и един бивш кмет в Северен Рейн-Вестфалия, областен управител и кмет в Бавария, 102 пожарникари и двама полицаи в Хамбург, 330 полицаи в областта Щендал в Саксония-Анхалт и близо 400 полицаи в Саксония.

Аугсбургският епископ Бертрам Майер и неговият генерален викарий Харалд Хайнрих също са се ваксинирали. Епархията обосновава това с аргумента, че и двамата са работили като свещеници в домове за възрастни хора.

В повечето случаи като причина за нарушаването на реда се посочва, че в края на деня са оставали неизползвани дози, които е трябвало да бъдат поставени до няколко часа, за да не станат негодни. Ако някой от записалите се за поставяне на ваксина се откаже, вероятно остават неизползвани дози. Засега няма правила за действие при такъв сценарий, отбелязва ДПА.

Факт е, че някои държави позволяват на други приоритетни групи да бъдат ваксинирани, когато има остатъци от дози.

В Берлин дозите, които не са използвани, отиват за ваксинационните екипи - които могат да включват полицаи, според държавния сенат.

В Бремен в момента служители на спасителни служби получават остатъчни бройки.

Според съобщенията в пресата там в края на януари са възникнали проблеми сред персонала на голяма болница.

Членовете на ръководството са били ваксинирани, като са изпреварили част от лекарите и медицинските сестри, които са изложени на риск.

Болницата обосновава това с факта, че ръководството трябва да остане способно да действа в случай на спешност.

В клиника в Бад Вилдунген в северен Хесен също се твърди, че двама възрастни служители са били ваксинирани преди да дойде техният ред.

В момента властите в източната провинция Тюрингия също разследват възможни нарушения в две заведения за грижи.

Подобни нарушение се срещат и в други държави в Европейския съюз

Всички случаи на ваксиниране без ред заслужават да бъдат осъдени най-строго, особено ако по този начин някой гражданин е лишен от своето право. Ще бъде направена проверка на всички случаи, изнесени в медиите, заяви хърватският министър на здравеопазването Вили Берош, цитиран от БГНЕС.

С приетия от правителството на Хърватия план за ваксиниране срещу COVID-19 е дадена възможността всеки пълнолетен гражданин на страната да получи безплатна ваксина. Определено е също кои групи граждани имат приоритет при ваксинирането, написа министърът в профила си във Фейсбук.

Той подчерта, че трябва да бъдат обяснени всички оправдани отклонения от утвърдените приоритети, както се случи с ваксинирането на жителите на Сисачко-мославинска жупания след земетресението с цел защитата на здравето на лицата, които се намираха там през този период.

Министерството на здравеопазването призова всички, които са отговорни за провеждането на ваксинацията, да се придържат стриктно към утвърдените приоритети и да бъдат проверени всички спорни случаи.

Всички лица, които са използвали правото да се ваксинират за сметка на други, ще трябва да понесат моралната отговорност пред хърватската общественост, заяви Берош.

Според информацията в медиите, ректорът на университета в Загреб Дамир Борас и съпругата му са се ваксинирали извън установения ред в Клиниката по стоматология в столицата.       

В Полша също се разрази скандал с ваксините. Анкета от ноември установи, че само 43% от населението иска да бъде ваксинирано. В началото на януари броят на желаещите нарасна до почти 70%. Намаляването на скептицизма може да се дължи на скандал. В края на миналата година беше разкрито, че освен водещите здравни работници, които са били първите ваксинирани, някои известни личности са получили ваксината и ефективно са прескочили опашката, пише taiwannews.com

Актьорът Кристина Джанда увери частния телевизионен канал TVN24 само няколко дни по-късно, че е попитала дали дозата на ваксината, която й се прилага, не е била отнета от по-нуждаещи се и е била уверена, че това не е така. Други, получили ваксината по-рано от предвиденото, заявиха, че са им приложили „остатъчни“ дози.

Одит на болницата на Медицинския университет във Варшава, където се прилагат ваксините, установи, че почти 200 души, които не са здравни работници и нямат връзки с клиниката, са се възползвали от получените 450 дози.

Някои политици също получиха ваксината преди планирания си ред и публикуваха снимки в социалните мрежи. Това доведе до уволнението на областен администратор на управляващата Партия на правото и справедливостта (PiS).   

Примерите за нарушаване на приоритетите при ваксиниране, използвайки служебно положение, пари и власт, не спират до тук.

Най-висшият генерал на Испания, човекът, който представляваше военните на тази страна на ежедневни брифинги, където той подробно описваше как войските дезинфекцират домовете за възрастни хора и помагат в грижите за тях, беше принуден да подаде оставка след твърденията за прескачане на реда си за ваксинация, съобщава thestar.com.

Кмет на град в Австрия също получи първа доза от ваксината BioNTech, предреждайки приоритетни групи и въпреки националната стратегия за ваксинация. Той не подаде оставка и не беше особено притеснен от ситуацията, твърдейки, че просто е изчакал на опашка, в случай че остане доза. „Аз не бих изхвърлил остарял хляб, а го използвам за приготвяне на тост“, каза той пред обществената телевизия ORF.

Също така в Австрия, регионален ръководител на Червения кръст беше „смъмрен“, след като разреши ваксинацията, не само на неговите служители, но и на техните роднини.

Най-богатите британци пък се възползват все повече от нова услуга, която им осигурява възможността да се ваксинират преди всички останали, предаде The Telegraph. Резервации в Обединените арабски емирства или Дубай, съчетани с почивка на плажа между двете дози ваксина, се предлагат от туристическа агенция Knightsbridge Circle, която таксува своите клиенти с 25 хил. паунда годишно, за да им предложи  „най-доброто от живота“, се казва на сайта на агенцията.

Китайската ваксина Sinopharm, която широко се използва в ОАЕ, но все още не е одобрена от Световната здравна организация, може да бъде достъпна като част от партньорство за „привличане на туризма в района“. Британският вътрешен министър определи схемата като „морално осъдителна“.

Разбира се примери за прескачане на реда при ваксинацията се наблюдава не само в Европа, но и в САЩ и Канада.                                                                                                                         


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още