Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Мая Санду – новата надежда за Молдова

Свят

Мая Санду – новата надежда за Молдова

Снимка:

Тя спечели президентските избори в Молдова с 57, 75 % от гласовете

Победата на президентските избори в Молдова на Мая Санду означава „ново начало“ в отношенията с ЕС, заявиха от Европейския парламент. Резултатите от гласуването означават „победа за молдовската демокрация“ и „ново начало“, се казва в публикуваното днес изявление на Европарламента. Според законодателите, Санду е „нова надежда за гражданите на Молдова“.

Вторият тур на изборите на президент на Молдова се проведоха на 15 ноември, които лидерът на дясната проевропейска партия „Действие и солидарност“ Мая Санду спечели с 57, 75 % от гласовете, припомня БГНЕС.

Кампанията на Санду премина под лозунга „Време е за добрите хора“, които тя призова да се обединят и заедно да градят европейското бъдеще на Молдова без олигарси и корупция.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел също поздрави Мая Санду с избирането ѝ за президент на Молдова и заяви, че очаква сътрудничество с нея.

В профила си в Туитър той написа, че „победата на изборите е ясно отражение на надеждите на хората за по-добър живот без корупция и основан на демократичните норми, които всички спазват“.

Новоизбраният президент заяви, че възнамерява да води балансинара външна политика, ръководейки се от националните интереси на Молдова.

„Ние ще изградим прагматичен подход с всички държави, включително Украйна, Румъния, европейските държави, Русия и САЩ. Ще работя за всички граждани на нашата страна“, заяви Мая Санду по време на брифинга.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още