Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Маймунска шарка: Потвърдени са случаи в още три страни

Свят

Маймунска шарка: Потвърдени са случаи в още три страни

Маймунска шарка: Потвърдени са случаи в още три страни - Tribune.bg
Снимка:

Случаи на маймунска шарка бяха отрити за първи път в още три държави - Обединените арабски емирства/ОАЕ/, Чехия и Словения, съобщава BBC. С това страните, в които заразата е потвърдена, станаха 21. 

В ОАЕ здравните служители обявиха, че е открит случай при пътник, който наскоро е посетил Западна Африка и сега получава медицинска помощ. С това страната стана първата държава от Персийския залив, регистрирала случай на маймунска шарка. 

Чехия и Словения също съобщиха за първите си случаи, като се присъединиха към 18 други страни с вируса извън обичайната му база в Африка. Въпреки това експертите твърдят, че рискът за общото население остава нисък. Симптомите на болестта често включват треска и обрив, но инфекцията обикновено е лека. 

Световната здравна организация (СЗО) посочва, че вирусът може да бъде овладян с правилния отговор в страни извън Африка, където обикновено не се открива.

"Насърчаваме всички ви да увеличите наблюдението на маймунската шарка, за да видите къде са нивата на предаване и да разберете накъде отива", изтъкна директорът на СЗО за глобална готовност за инфекциозни опасности Силви Бриан на конференция във вторник.

Извън Африка вече има 237 потвърдени и предполагаеми случаи на маймунска шарка и здравните власти по света обявиха планове за ограничаване на вируса.

Германия е поръчала 40 000 дози от ваксина, използвана за лечение на едра шарка, за да бъде готова за ваксиниране на контакти на заразените.

В Гърция здравните власти препоръчаха медицинските лица, били в контакт, или близките на вече установените случаи да бъдат ваксинирани.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати