Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Медведев: Ако Швеция и Финландия влязат в НАТО, забравете за Балтика без ядрено оръжие

Свят

Медведев: Ако Швеция и Финландия влязат в НАТО, забравете за Балтика без ядрено оръжие

Медведев: Ако Швеция и Финландия влязат в НАТО, забравете за Балтика без ядрено оръжие - Tribune.bg
Снимка:

Списъкът на официално записаните неприятели на Русия ще се попълни, ако Швеция и Финландия станат членове на НАТО, заяви заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев.

„Швеция и Финландия обсъждат възможността да се присъединят към НАТО с голяма сериозност“, написа той в своя канал в Телеграм.

 „Самият алианс е готов да ги приеме във възможно най-кратък срок и с минимална бюрокрация. Своето „Добре дошли!” представителите на Северна Европа ш САЩ излъчват буквално от всички вестници. Просто почукайте плахо и ще ви пуснем веднага“, коментира Медведев.

„Какво означава това? Това означава, че Русия ще се сдобие с повече официално регистрирани противници“, каза още той.

Според Медведев е ясно как трябва да реагира Москва на подобни съобщения: „без емоции и хладнокръвно“.

„Колко са държавите в НАТО – 30 или 32, като цяло не е важно за нас. Две повече или по-малко - при тяхната значимост и население няма голяма разлика”, коментира още той.

Медведев е на мнение, че няма смисъл да се коментира дали, ако не е била операцията в Украйна, изобщо би възникнал въпросът за влизането на тези държави в НАТО, а ситуацията би била много по-проста за Русия.

„Това не е така. Първо, опити да бъдат привлечени в алианса имаше и по-рано. Второ, основното е, че нямаме териториални спорове с тези държави, както с Украйна. И затова цената за такова членство за нас е различна“, уточни той.

Медведев подчерта, че общественото мнение в Швеция и Финландия по въпроса за членството в НАТО е разделено, въпреки „максималните усилия на домораслите пропагандатори”.

„Никой от здравомислещите хора не иска да се увеличават цените и данъците, да се засилва напрежението по границите, „Искандери“, хиперзвук и кораби с ядрени оръжия буквално на една ръка разстояние от собствения им дом. Да се надяваме, че разумът на нашите северни съседи все пак ще победи. А ако не, тогава, както се казва, „той сам дойде“, заключи заместник-ръководителят на руския съвет за сигурност.

Балтийско море без ядрени оръжия

Балтийско море без ядрени оръжия ще остане в миналото, ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, заяви Медведев. Светът ще стане „по-безопасен“ съвсем скоро, още това лято, каза той и допълни, че „ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, дължината на сухопътните граници на алианса с Русия ще се увеличи повече от два пъти“.

„Естествено, тези граници ще трябва да бъдат укрепени.”

Медведев уточни, че в частност ще трябва значително да се укрепи групировката на сухопътните и противовъздушните сили и да се разположат значителни военноморски сили във Финския залив.

„В такъв случай не можем да говорим за какъвто и да е неядрен статут на Балтийско море - балансът трябва да бъде възстановен.“

„Досега Русия не е предприемала такива мерки и не възнамерява да ги предприема. Ако бъдем принудени да го направим, обърнете внимание, не ние го предложихме, както казваше героят от един известен стар филм“, предупреди заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев.

В началото на седмицата стана ясно, че Швеция и Финландия искат да се присъединят към Алианса.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати