Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Меркел: „Северен поток-2“ е икономически проект и трябва да бъде завършен

Свят

Меркел: „Северен поток-2“ е икономически проект и трябва да бъде завършен

Снимка:

Германският канцлер определи като неуместно обвързването му със случая Навални

„Северен поток-2“ е икономически проект и трябва да бъде завършен, изтъкна германският канцлер Ангела Меркел на годишната си лятна пресконференция в Берлин, предават световните агенции.  

Проектът за газопровод "Северен поток-2" предвижда изграждането на два газопровода с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Към днешна дата той е изграден на 93,5%.

"Ние сме срещу екстериториалните санкции на САЩ", заяви канцлерът, визирайки натиска на Вашингтон върху проекта. Ангела Меркел отхвърли възможността съдбата на проекта да се обвърже със случая Навални.

"Считам за неуместно този икономически проект да се свързва със случая Навални", коментира Меркел. Според нея двата аспекта трябва да се разглеждат отделно един от друг.

Германският канцлер се спря и на напрежението в Източното Средиземноморие и потвърди, че Германия е "ангажирана" да предотврати ескалацията на конфликта между Гърция и Турция. Меркел уточни, че вече е обсъждала "интензивно" спора за изключителната икономическа зона на Кипър с френския президент Еманюел Макрон.

Всички страни от Европейския съюз/ЕС/ следва да подкрепят Гърция в нейния спор с Турция заради енергийните ресурси край бреговете на Кипър, настоя Ангела Меркел. Напрежението в Източното Средиземноморие ескалира, след като Турция възобнови опитите си за проучване на енергийните залежи близо до Кипър. Анкара има претенции върху части от офшорните ресурси на острова, въпреки яростното противопоставяне от страна на Гърция и някои други държави от ЕС.  

 


Коментари (1)

АСЕН ИЛИЕВ ЗОМБИ МУТЕР.
29.08.2020 13:23 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още