Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Меркел настоя за диалог: Афганистан може да стане огнище на тероризъм

Свят

Меркел настоя за диалог: Афганистан може да стане огнище на тероризъм

Снимка:

Германия ще продължи да подкрепя афганистанците след крайния срок от 31 август, заяви канцлерът пред депутатите

„Афганистан може да се превърне в огнище на тероризъм, след като НАТО изтегли войските си от страната“, заяви германският канцлер Ангела Меркел в реч пред парламента.

„Международната общност трябва да поддържа диалог с талибаните, ако иска да защити подобренията, направени в страната през последните две десетилетия от разполагането на НАТО, заяви още германският канцлер“, цитирана от АФП.

„Напредъкът, постигнат през годините, включва достъп до основни стоки - 70% от афганистанците вече имат достъп до питейна вода, за разлика от 20 на сто преди десетилетие. А 9 на всеки 10 души имат електрозахранване, спрямо само двама на всеки 10 през 2011 г.

Фактът, че талибаните отново са на власт, е горчив, но трябва да се справим с това“, каза Меркел.

„Много неща в историята изискват много време. Ето защо не трябва и няма да забравим Афганистан. Защото дори и да не изглежда така в този горчив час, аз оставам убедена, че никоя сила или идеология не може да устои на стремежа към справедливост и мир“, каза Меркел от трибуната на Бундестага.

Тя увери, че евакуацията ще продължи като до момента благодарение на германските части са били евакуирани над 4500 души, почти половината от които - жени. По-рано са били изтеглени и сътрудници на германски организации и техните семейства, пише Дойче веле.

Краят на въздушния мост до няколко дни не трябва да е край на усилията за защита и помощ на афганистанските сътрудници на германски организации, подчерта Меркел. Затова се работи по въпроса как ще може да се помага и след това.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още