Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Меркел не съжалява, че се е оттеглила: Не можела да влияе на Путин, за когото е важна само властта

Свят

Меркел не съжалява, че се е оттеглила: Не можела да влияе на Путин, за когото е важна само властта

Меркел не съжалява, че се е оттеглила: Не можела да влияе на Путин, за когото е важна само властта - Tribune.bg
Снимка:

„Не можех да повлияя на Путин, за него е важна само властта“. Това заяви бившият германски канцлер Ангела Меркел“ в интервю за „Шпигел“.

Пред медията Меркел отново защити политиката си спрямо Русия преди февруарската инвазия в Украйна, заявявайки, че не е имала възможност да повлияе на Владимир Путин.

„Опитах се да организирам европейски преговори с руския президент и френския президент Еманюел Макрон през лятото на 2021 г. Но нямах възможност да го направя по свой начин“, каза Меркел пред германския вестник.

„Всички знаеха, че напускам поста през есента“.

След четири мандата на поста, канцлерът Меркел напусна поста през декември 2021 г. Тя посети Москва за последен път през август 2021 г. и каза пред германско новинарско списание, че „всичко там е много ясно: то е от гледна точка на силовата политика“. Тя добави: „За Путин има значение само властта“.

Показателно е, че Путин е довел външния министър Сергей Лавров със себе си на последната им среща, каза тя. Преди това двамата са разговаряли насаме, отбеляза бившият канцлер.

В интервюто Меркел казва, че нейната позиция по Украйна в проведените в Минск мирни преговори е дала време на Киев да се защитава по-добре срещу руската армия.

Меркел каза, че не съжалява за напускането на поста през декември, но съжалява, че нейното правителство не успява да постигне напредък не само по кризата в Украйна, но и по конфликтите в Молдова, Грузия, Сирия и Либия, в които е намесена Русия.

И тя, и Путин са имали пряк опит от живота в комунистическа Източна Германия – тя е израснала там, а той е служил там като съветски офицер от КГБ, извършвайки тайна разузнавателна дейност. Путин владее немски, а Меркел руски.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати