Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Меркел представи пред Бундетсага плана за председателство на Съвета на ЕС

Свят

Меркел представи пред Бундетсага плана за председателство на Съвета на ЕС

Снимка:

Германският канцлер Ангела Меркел представи пред Бундестага плановете си за председателството на Съвета на ЕС, което ще продължи шест месеца, стартиращо от 1 юли. За пореден път Берлин е изправен пред криза и трябва да намери баланс между решителност и такт, коментира Евроактив, съобщава БГНЕС.

Бундестагът все още не е получил официална програма, която ще бъде изготвена само от кабинета следващата сряда (24 юни), седмица преди Германия да поеме председателството.

Зеленият депутат Франциска Брантнер туитва, че това е „обидно към Бундестага и Европа“.

В речта си Меркел подчерта, че пандемията е показала „колко крехък е европейския проект“. Тя призова за повече сътрудничество в управлението на кризи. „Първоначалните рефлекси, включително нашите, бяха по-скоро национални, отколкото европейски“, каза тя. "Това беше най-малкото неразумно."

Поредното кризисно председателство

Това е второто председателство на Меркел, първото й беше през 2007 г. Тогава Берлин се сблъска с конституционна криза. Вече подписана от лидерите на държавите-членки, Конституцията на ЕС беше блокирана след референдуми във Франция и Холандия.

През 2020 г. Германия ще бъде отговорна за оформянето на визията за икономическото възстановяване на ЕС след пандемията от коронавирус, но също така ще се сблъска с изоставането на други въпроси като реформирането на Европейската система за убежище и откриването на Конференцията за бъдещето на Европа, както и преговорите за Многогодишната финансова рамка (МФР). Пандемията не само забави тези въпроси по време на хърватското председателство, но и им даде напълно ново измерение.

В политически план ситуацията също е деликатна за Германия, която традиционно е обвинявана в упражняване на твърде голям контрол в Брюксел поради икономическата си сила. Урсула фон дер Лайен, изоставяйки ролята си на министър на отбраната на Меркел, за да стане председател на Комисията, добави още масло в огъня към тези критики. Фон дер Лайен очевидно загрижена от критиките, демонстрира бързата си готовност да разгледа процедурата за нарушение срещу родината си, когато Конституционният съд разкритикува репшението на Европейския съд.

Независимо от това, по време на германското председателство критиците лесно могат да се уповат на въпроса за „немското господство“.

Не се предвижда бързо споразумение за Фонда за възстановяване на ЕС

По отношение на заседанието на Съвета в петък (19 юни) Меркел заяви, че не може да се очаква споразумение за бюджета на ЕС или за възстановяването на фонда. Това е само „първа размяна на визии“ като основа за споразумение на по-късна лична среща.

Преди всичко трябва да се убеди „Фругалската четворка“: Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция, които искат да се възстановят възможно най-голяма част от парите за помощ.

Мартин Шулц (СДП), бивш председател на Европейския парламент, нарече тези четири страни „заможни сепаратисти“.

Въпреки неотдавнашните сблъсъци между австрийския канцлер Себастиан Курц и Меркел по темата за фонда за възстановяване, други австрийски топ служители наскоро подходиха с по-примирителен тон. По време на среща с министъра на външните работи Хайко Маас (СДП), австрийският му колега Александър Шаленберг заяви, че има "големи очаквания" за германското председателство.

Не цяла Германия обаче е обединена зад предложението на Меркел. Лидерът на крайно дясната Алтернатива за Германия Алис Вайдел каза: „Имаме достатъчно собствени проблеми за решаване в тази страна, за които спешно се нуждаем от парите си.“

Защита на климата, дигитализация, суверенитет и Африка

Меркел спомена също защитата на климата, дигитализацията и европейския суверенитет като основни предизвикателства пред германското председателство. Тя потвърди ангажимента си да работи за европейски закон за защита на климата.

„Нашата цел е да неутрализираме климата на Европа до 2050 г.“, призова ЕС.

Според Меркел климатичните цели трябва да бъдат коригирани до 2030 г. Освен това е важно да се намалят зависимостите на Европа в дигиталната зона.

Светът се нуждае от „силния глас на Европа за защита на човешкото достойнство, демокрация и свобода“, каза тя.

Конференцията за бъдещето на Европа може да бъде подходящ формат за обсъждане на предложения за реформи, например в областта на външната политика и политиката на сигурност.

По отношение на външнополитическите приоритети Меркел подчерта, че нейната програма ще се съсредоточи върху съвместното управление на пандемията и върху формирането на отношенията с Африка в дух на партньорство „като континент на бъдещето“. Тя също така подчерта намерението си да проведе среща на върха ЕС-Китай.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още