Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Меркел призовава ЕС да приема плана за възстановяване до края на юли

Свят

Меркел призовава ЕС да приема плана за възстановяване до края на юли

Снимка:

Предложеният пакет се състои от 500 милиарда евро безвъзмездни средства и 250 милиарда евро заеми

Германският канцлер Ангела Меркел призова Европейския съюз да постигне споразумение за план за възстановяване на стойност 750 милиарда евро до края на юли, за да се стартира икономиката, очукана от пандемията на коронавируса, предава БГНЕС.

„Най-добре би било, ако успеем да постигнем споразумение преди лятната ваканция“, каза Меркел и призова за компромиси от страна на държавите-членки, за да се даде възможност споразумението да бъде ратифицирано до края на годината.

„Трябва да действаме бързо и решително“, заяви тя.

Шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи огромния фонд за подпомагане на ЕС да излезе от най-дълбоката рецесия, но планът бе посрещнат незабавно с жестоко противопоставяне от фискално консервативните държави-членки, включително Австрия и Холандия.

Предложеният пакет се състои от 500 милиарда евро безвъзмездни средства и 250 милиарда евро заеми, но изисква единодушно одобрение от ЕС.

„Изходната позиция далеч не е лесна, но се надявам, че всички държави-членки ще действат в дух на компромис в условията на тази безпрецедентна ситуация“, каза Меркел.

„Сближаването и солидарността никога не са били по-важни от днес. Кризата може да бъде преодоляна само ако действаме един за друг“, каза тя.

Европейският съвет трябва да проведе видео среща на върха на 19 юни по спорния пакет от стимули, най-големият до момента в ЕС.

Решение обаче не се очаква, докато лидерите не се срещнат лично, заяви Меркел, чиято страна поема председателството на ЕС през юли.

Германският канцлер в края на май остави наблюдателите с отворена уста, след като предложи заедно с френския президент Еманюел Макрон план за 500 милиарда евро безвъзмездни средства, които да помогнат на най-тежко засегнатите членки на ЕС да върнат икономиките си в нормални равнища.

Това предложение, което сега съставлява по-голямата част от пакета на Фон дер Лайен, сложи край на дългогодишно германско табу, тъй като включваше поемане на споделен дълг.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още