Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Първи пакет санкции на ЕС: Ограничения за над 350 членове на руската Дума; замразяване на облигации на РЦБ

Свят

Първи пакет санкции на ЕС: Ограничения за над 350 членове на руската Дума; замразяване на облигации на РЦБ

Първи пакет санкции на ЕС: Ограничения за над 350 членове на руската Дума; замразяване на облигации на РЦБ - Tribune.bg
Снимка:

Брюксел ще ограничи достъпа на Москва до европейските финансови пазари

Налагане на санкции на 351 членове на руската Дума, гласували за независимостта на Луганск и Донецк, и замразяване на руските облигации и кредитиране на Руската централна банка са част от първоначалния пакет от европейски санкции срещу Русия, който е на масата на ЕС.

Освен това Комисията и ЕСВД Европейската служба за външна дейност) препоръчват да бъдат наложени санкции на 27 длъжностни лица и образувания (включително командирите на руските сили, нахлули в Украйна и три банки), участващи в отделянето на двата региона.

ЕС ще предприеме също мерки да ограничи достъпа на Русия до европейските финансови пазари.

„Европейската комисия предложи на Съвета на ЕС да одобри пакет от санкции срещу Русия, състоящ се от четири блока: персонални санкции срещу лица, свързани с вземането на решение за признаване на Донецката и Луганската народна република, санкции срещу банки, финансиращи руските военни и други операции в Донбас, ограничения на достъпа на руската държава и правителство до европейските финансови пазари, ограничения върху търговията с отцепническите региони“. Това беше заявено в съвместно изявление, публикувано от Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, и Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

„Решението на Руската федерация да признае за независими образувания и да изпрати руски войски в определени райони на украинските Донецка и Луганска области е незаконно и неприемливо. Това нарушава международното право, териториалната цялост и суверенитет на Украйна, международните ангажименти на Русия и допълнително ескалира кризата.“ Се казва още в общата позиция на Мишел и фон дер Лайен. И двамата председатели приветстват твърдото единство на държавите-членки и тяхната решимост да реагират здраво и бързо на незаконните действия на Русия в тясна координация с международните партньори.

Днес от 16 часа ще се проведе неформална среща на министрите на външните работи на ЕС под председателството на върховния представител. След това първият пакет от санкции ще бъде официално внесен.

Ето и параметрите на пакета:

    да е насочен насочи към онези, които са участвали в незаконното решение,

    да се насочен към банки, които финансират руски военни и други операции в тези територии,

  да се насочи към способността на руската държава и правителство да имат достъп до капиталовите и финансовите пазари и услуги на ЕС, да се ограничи финансирането на ескалаторни и агресивни политики,

   и да се насочи към търговията от двата отцепнически региона към и от ЕС, за да се гарантира, че отговорните лица ясно усещат икономическите последици от своите незаконни и агресивни действия.

 „ЕС се е подготвил и е готов да приеме допълнителни мерки на по-късен етап, ако е необходимо в светлината на по-нататъшното развитие.“, се казва в позицията.

Мишел и фон дер Лайен, продължават да следят отблизо събитията на място и да се консултират с други лидери на ЕС и международни колеги.

„Съюзът остава в пълна солидарност с Украйна и обединен в подкрепа на нейния суверенитет и териториална цялост. Ние сме отстрани и ще продължим да подкрепяме Украйна и нейния народ.“, се казва в заключение на изявлението.

Комисията подготвя паралелен пакет, който ще се съсредоточи върху физически лица и образувания в отцепилите се региони, докато ЕС си запазва правото да активира по-строг пакет в зависимост от следващите ходове на Владимир Путин.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати