Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Международният съд на ООН: САЩ да отменят санкциите към Иран

Свят

Международният съд на ООН: САЩ да отменят санкциите към Иран

Международният съд на ООН: САЩ да отменят санкциите към Иран - Tribune.bg
Снимка:

Вашингтон въведе отново санкции към Техеран, след като се оттегли от ядреното споразумение със страната

САЩ да отменят санкциите за Иран в областта на хуманитарните стоки. Това реши Международният съд на ООН. Става въпрос за забраната да се изнасят за Иран хранителни стоки, медицински изделия, селскостопански стоки и оборудване за авиацията.

Решенията на базирания в Хага съд са задължителни, но има случаи, при които членове на ООН не са се съобразявали и не са прилагали съдебните решения.

Вашингтон вече заяви, че съдът не е компетентен по въпрос, който засягал националната им сигурност.

Техеран от своя страна приветства съдебното решение.

"Решението отново доказва, че Ислямската република има право, а санкциите на САЩ срещу народа и гражданите на нашата страна са незаконни и жестоки", се подчертава в изявление на външното министерство на Иран.

САЩ въведоха отново санкции срещу Техеран, след като се оттеглиха от ядрената сделка от 2015 г. Тогава Иран подписа споразумения със САЩ, Франция, Великобритания,Германия, Китай и Русия, като се задължи да ограничи ядрената си програма. В замяна санкциите срещу страната бяха отменени.

Тръмп обаче обяви сделката за неуспешна и я прекрати. Американският президент предвижда да въведе и нови санкции срещу Иран през ноември месец.     Етикети САЩ, Иран, санкции

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още