Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Международният икономически форум в Санкт Петербург – в сянката на арестите

Свят

Международният икономически форум в Санкт Петербург – в сянката на арестите

Снимка:

Единственият държавен глава от ЕС на форума бе Румен Радев

Международният икономически форум в Санкт Петербург е време за бизнес. За обсъждане на международната икономика и разбира се за това как ще се развие икономиката в Русия. Тази година обаче форумът премина под сянката на арестите. А оказва се, че и в бъдеще притесненията от действията на службите и съдебната система в Русия ще са част от правенето на бизнес.

Във време, в което трябва да се говори за бизнес, за развитие на икономиката и покачване на доходите на руското население, прави впечатление страхът сред чуждестранните инвеститори. Страх, който има своите основания. 

„Над 55% от бизнесмените не се доверяват на съдебната система на Русия, две трети смятат, че тя не е независима. 70% от бизнесмените считат управлението на бизнеса за несигурно“, изнася данните издание The Bell.

И защо тези данни са толкова важни за един икономически форум? Заради два ареста – на инвеститора Майкъл Калви и на журналиста Иван Голунов.

Случаят на Калви е още от февруари. И да, според данните, неговата ситуация е изплашила чуждестранните инвеститори, като се бележи спад на чуждите инвестиции в Русия.

„Файненшъл таймс“ пише, че именно поради случая с Калви представители на значими чуждестранни компании са решили да не посещават форума.

Американският инвестиционен посредник бе арестуван и обвинен в присвояването на милиарди. Обвинението е, че е успял да направи това от от банка Восточний чрез фонда си Беринг восток (Baring Vostok). Според защитата му той е преследван съдебно заради спор с други акционери в банката. Арестът на чуждестранния инвеститор се счита за показателен за бизнес климата в страната.

Арестът на журналиста от онлайн изданието „Медуза“ се случва в разгара на икономическия форум. Иван Голунов е арестуван за притежание на наркотици и обвинен, че се е опитвал да ги разпространява. Разследващият журналист е сред критиците на властта и разкрива редица схеми в общината в Москва. Смята се, че е работил над поредния си материал, когато бива задържан. Доказателствата по случая обаче са съмнителни. Руското МВР публикува снимки от обиска на дума му. Според свидетели само една от снимките е от жилището на журналиста. Появиха се и данни за подхвърляне на самите наркотици. Самият Голунов съобщи, че е използвано насилие при ареста му.

Оказва се, че новините около задържания разследващ журналист са сред най-търсените в Русия в Интернет и изпреварват тези за Путин и икономическия форум. А редица издания излязоха с обширни статии в негова подкрепа. Проведоха се и протести срещу ареста му.

И на фона на тези случаи идват две новини от форума – свързани със службите и прокуратурата. Има предложение да се отмени давността за данъчните престъпление. А главният прокурор в Русия Юрий Чайка иска подчинените му да извършват арести без съдебно решение.

Впечатление прави и присъствието на китайския президент Си Цзинпин. Единственият държавен глава от ЕС пък, който бе в Санкт Петербург, бе Румен Радев.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив