Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на Нетаняху - (ОБНОВЕНА)

Свят

Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на Нетаняху - (ОБНОВЕНА)

Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на Нетаняху - (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

Международният наказателен съд (МНС) е поискал заповед за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната на Израел Йоав Галант. По-рано днес главният прокурор на съда Карим Хам заяви в интервю със Си Ен Ен, че иска да бъдат издадени заповеди за ареста на лидера на Хамас Яхиа Синвар, израелския премиер Бенямин Нетаняху, израелския министър на отбраната Йоав Галант, както и други двама висши лидери на Хамас - Мохамед Диаб Ибрахим ал-Масри, лидер на бригадите "Ал Касем", по-известен като Мохамед Дейф, и Исмаил Хания, политически лидер на Хамас.

Нетаняху е обвинен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Ивицата Газа.

"Въз основа на доказателствата, събрани и разгледани от моята служба, имам основателни причини да смятам, че Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел, и Йоав Галант, министър на отбраната на Израел, носят наказателна отговорност за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени на територията на Държавата Палестина (в Ивицата Газа) най-малко от 8 октомври 2023 г.", се казва в изявление на МНС, чието седалище е в Хага.

Заповедите срещу израелските политици са първият случай, в който МНС се насочва към висш лидер на близък съюзник на САЩ. Решението поставя Нетаняху в компанията на руския президент Владимир Путин, за когото МНС издаде заповед за арест във връзка с войната на Москва в Украйна.

Хан заяви, че обвиненията срещу Синвар, Хания и ал-Масри включват "изтребление, убийство, вземане на заложници, изнасилване и сексуално насилие при задържане".

"Светът беше шокиран на 7 октомври, когато хората бяха изтръгнати от спалните си, от домовете си, от различните кибуци в Израел", каза Хан пред Аманпур и добави, че "хората са страдали изключително много".

Обвиненията срещу Нетаняху и Галант включват "предизвикване на изтребление, предизвикване на глад като метод на война, включително отказ на доставки на хуманитарна помощ, умишлено насочване към цивилни граждани в конфликта", допълни Хан.

Когато миналия месец се появиха съобщения, че главният прокурор на МНС обмисля този начин на действие, Нетаняху каза, че всякакви заповеди за арест на МНС срещу висши израелски правителствени и военни служители "биха били безобразие с исторически размери" и че Израел "има независима правна система, която стриктно разследва всички нарушения на закона".

Запитан за коментарите на Нетаняху, Хан заяви: "Никой не е над закона".

„Ако Израел не е съгласен с МНС, те са свободни, независимо от възраженията си срещу юрисдикцията, да си направят отвод пред съдиите на съда и това е, което ги съветвам да направят", коментира той.

Израел и Съединените щати не са членове на МНС. Въпреки това МНС твърди, че има юрисдикция над Газа, Източен Йерусалим и Западния бряг, след като през 2015 г. палестинските лидери официално се съгласиха да бъдат обвързани с основополагащите принципи на съда.

Външният министър на Израел съобщи, че ще бъде създадена специална комисия след съобщението на Международния наказателен съд. Министърът увери, че ще се борят срещу решението, което според него е "исторически позор, който ще се помни завинаги". „Никоя сила в света“ няма да попречи на Израел да върне заложници у дома и да свали Хамас, заяви той. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати