Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Microsoft: Русия е все по-агресивна в киберпространството

Свят

Microsoft: Русия е все по-агресивна в киберпространството

Microsoft: Русия е все по-агресивна в киберпространството - Tribune.bg
Снимка:

Американският технологичен гигант Microsoft заяви, че руските кибератаки стават още "по-агресивни", и предупреди, че Москва може да задълбочи сътрудничеството си с противниците на САЩ в киберпространството, което ще направи предотвратяването на прониквания много по-трудно.

Брад Смит, заместник-председател и президент на Microsoft, ще свидетелства на 13 юни пред Комисията по вътрешна сигурност на Камарата на представителите. Според него хакерите от Службата за външно разузнаване на Русия (СВР) вече не се изключват от компютърната среда, след като бъдат разкрити, а удвояват усилията си, което води до еквивалент на "ръкопашен бой" в киберпространството.

Комисията предостави стенограма от изявлението на Смит на 12 юни, съобщи Радио Свободна Европа.

В изявлението си той казва, че според Microsoft сега СВР позволява на най-добрите си инженери да използват наученото през деня в криминални операции, по които работят през свободното си време, с цел финансова изгода.

Това създава порочен кръг, който засилва дейността на националните държави и рансъмуера.

Смит ще говори пред комисията за плановете на Microsoft за повишаване на сигурността след успешните операции на руски и китайски държавни актьори. На 12 юни той заяви, че по-тясното сътрудничество между Русия, Китай, Северна Корея и Иран на геополитическата сцена може да бъде възпроизведено в киберпространството.

"Това е сериозно на няколко нива. Едно е да участваш в кибернетична борба с четири отделни противника - национални държави, но съвсем друг сценарий е, ако две или и четирите държави работят в тандем", пише той в показанията си.

Според него всяка от тези държави има своите силни и слаби страни, когато става въпрос за кибернетични способности, и чрез сътрудничество те биха могли да повишат ефективността си.

"За съжаление, това е мястото, на което вероятно ще се развива бъдещето", подчертава Смит.

Президентът на технологичния гигант обрисува тежка картина на сегашното киберпространство, като заяви, че "беззаконната и агресивна кибердейност е достигнала изключително ниво" и че държавните участници са по-усъвършенствани и разполагат с повече ресурси от всякога. Всяка секунда Microsoft открива почти 4000 атаки с пароли срещу свои клиенти.

Смит призова за по-строги реакции спрямо такива държави, като заяви, че те понасят малко последствия от действията си.

"Възпирайте заплахите от страна на националните държави, като налагате подходящи наказания, така че действията на националните държави да не остават ненаказани", каза още той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати