Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Министър Захариева: Северна Македония не бива да продължава с езика на омразата

Свят

Министър Захариева: Северна Македония не бива да продължава с езика на омразата

Снимка:

Ако не се изгладят противоречията, процесът на разширяване не може да продължи, коментира Хайко Маас

Северна Македония не бива да продължава с езика на омразата, посочи вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по време на съвместна видеоконференция с участието на външните министри на Германия и Северна Македония Хайко Маас и Буяр Османи. Според нея имаме дълг не само към бъдещите поколение, но и към настоящите.

„Няма да бъде възможно помирението, ако не бъдат решени отворените въпроси“, добави българският дипломат номер.

През последните месеци в югозападната ни съседка има над 10 000 негативни публикации с използван език на омразата към България.

„Не бива това да продължава. България е била, е и ще продължава да поддържа страните от Западните Балкани, включително и Македония по пътя, който са поели. Но те трябва да понесат своята отговорност. С добра воля България и Македония трябва да придвижат напред отворените въпроси, за да не преживяват след 30 години други министри и премиери, това, което преживяваме ние“, подчерта вицепремиерът Захариева.

В основата на позицията на България за преговорите за еврочленство на Скопие стои искането за изпълнение на Договора и рамковата позиция на парламента от 2019 година, която поставя като условия Скопие да преустанови претенциите за признаване на т.нар. „македонско малцинство" у нас, да се използва фразата „официален език на Република Северна Македония", което не може да се разглежда като признание от българска страна за съществуването на т.нар. „македонски език", да бъде прието, че "Северна Македония" се отнася към държавата, а не географския регион, част от който е в България.

Вицепремиерът Екатерина Захариева днес още веднъж призова Република Северна Македония да използва шансът, който има от обстоятелството, че в момента начело на ЕС е Германия, страна, която подкрепя разширяването.

„Нашите условия към Македония не са променени от много години. Учудвам се, че в СР Македония не разбраха. Ние ще понесем отговорност, но и в Скопие трябва да понесат своята отговорност, ако не се намери решение. Скопие не трябва да пропуска шанса, че сега Берлин е начело на ЕС. От месец се опитваме да преговаряме, Скопие трябва по-интензивно да използва времето за преговори. Изпълнение на двустранните договори, добросъседството е хоризонтален критерий“, посочи външният ни министър.

„България и Република Северна Македония трябва да изгладят своите противоречия или процесът на разширяване няма да може да продължи напред. Ако държава-членка има проблеми с държава-кандидат за членство като Северна Македония или Албания, държавата-кандидат трябва да пристъпи към изглаждане на тези отношения“, потвърди и германският външен министър Хайко Маас.

Македонският външен министър Буяр Османи подчерта важността на Договора за добросъседство, който страната му е подписала с България.

„Вярваме, че преговорният процес не е само бюрокрация. Нашият фокус е да продължим да зачитаме Договора и неговите инструменти“, смята Османи. Той благодари на Германия за инициативата и отговорността в усилията за провеждане на междуправителствената конференция, на която трябва да се вземе решение дали Северна Македония ще започне преговори за ЕС.

„България трябва да остане посветена на дневния ред за евроинтеграцията на Западните Балкани. Вярвам, че имаме съвместно бъдеще и че ще намерим начин за разрешаване на разногласията“, настоя още македонският външен министър.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още