Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Министърът на отбраната в САЩ подаде оставка

Свят

Министърът на отбраната в САЩ подаде оставка

Министърът на отбраната в САЩ подаде оставка - Tribune.bg
Снимка:

Не е съгласен с Тръмп за Сирия

Министърът на отбраната в САЩ Джим Матис подаде оставка. Новината идва, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че изтегля американските военни от Сирия. Според международните издания шефът на Пентагона категорично се е противопоставил на това.

В писмото си до президента, с което подава оставка, Матис не скрива, че двамата имат разногласия. 

„Тъй като сте в правото си да имате министър на отбраната, чиито възгледи са по-близки до Вашите, смятам, че е правилно да напусна поста“, пише Матис. От писмото му става ясно, че той има разногласия с Тръмп и по други теми за сигурността.

"Смятам, че подходът ни трябва да е решителен и недвусмислен към онези страни, чиито стратегически интереси все повече се конфронтират с нашите. Ясно е, че Китай и Русия, например, искат да оформят свят, съвместим с техния авторитарен модел, и да могат да налагат забрани на другите нации за решенията им по отношение на икономиката, дипломацията, сигурността. Да прокарват собствените си интереси за сметка на своите съседи, на Америка и на съюзниците ни. Ето защо трябва да използваме всички инструменти на американската власт да осигурим общата си отбрана“, пише още военният министър.

Той ще освободи поста на 28 февруари. Матис е и поредният министър в САЩ, който подава оставка. Любопитно е, че Доналд Тръмп обяви в Туитър, че Матис се пенсионира, а не че напуска.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати