Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Министри на енергетиката се събират в Брюксел за мерки срещу шок цени на ток и газ

Свят

Министри на енергетиката се събират в Брюксел за мерки срещу шок цени на ток и газ

Министри на енергетиката се събират в Брюксел за мерки срещу шок цени на ток и газ - Tribune.bg
Снимка:

Министрите на енергетиката на страните от ЕС се събират на извънредно заседание, като целта им е да набележат мерки срещу високите енергийни цени преди началото на зимния сезон, съобщават организаторите от Брюксел. Една от мерките, за която настояват 15 страни-членки, сред които и България, е налагане на таван на цените на едро на природния газ.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон обяви, че категорично подкрепя въвеждане на таван на цените на целия внос на газ от Русия. Тя допълни, че е възможно и налагане на таван на синьото гориво като цяло, което се използва за електроенергия, но уточни, че това не трябва да води до увеличение на неговото потребление. Вчера обаче представител на Съвета на ЕС заяви, че това е много деликатен въпрос, тъй като такава мярка трябва да подобри пазара, а не да го изкриви.

„Затова председателството на Съвета ще пита министрите дали този таван трябва да включва газ, доставян по тръби или втечнено синьо гориво, като взема предвид сигурността на доставките. Важно е също дали има финансови ресурси за тази цел“, коментира източникът, като добави, че тези 15 страни са много гласовити и усеща нервност в поведението им. Макар те да се доближават до необходимото квалифицирано мнозинство, за да мине мярката, не е сигурно дали това ще стане.

Министрите ще обсъждат и течовете по тръбопроводите „Северен поток“ 1 и 2, както и мерки, които дискутираха в началото на месеца като намаление на потреблението на енергия в пиковите часове с поне 5 на сто и налагане на солидарни вноски на  производителите на енергия от нефт, газ и въглища в помощ на уязвимите индустрии.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати