Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Министри убеждават Мей да промени сделката за Брекзит, тя отказва

Свят

Министри убеждават Мей да промени сделката за Брекзит, тя отказва

Министри убеждават Мей да промени сделката за Брекзит, тя отказва - Tribune.bg
Снимка:

Очаква се следващата седмица да има вот на недоверие срещу британския премиер

Петима министри се опитват да убедят британския премиер Тереза Мей да промени сделката за Брекзит, съобщават британски медии. Те настояват най-вече да бъде изменена частта за Северна Ирландия. Министрите искат да се промени механизма за избягване на "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия. Според договореностите Великобритания няма да може да напусне този механизъм без съгласието на ЕС.

Тереза Мей обаче е отказала, съобщава "Дейли мейл" и е твърда в позицията си.

Мей постигна споразумение с ЕС за развода, който трябва да е факт на 29 март 2019 г. Тя представи документа пред парламента, но среща сериозна съпротива. Депутатите, включително от нейната партия, се обявиха против сделката и не искат да я подкрепят.

Споразумението доведе и до лавина от оставки. Пръв от поста си се отказа именно новият министър за Брекзит Доминик Рааб. Той остро разкритикува споразумението с Брюксел. Оставка подаде и Стив Бейкър, високопоставен служител на министерството за Брекзит. Министърът на труда Естер Маквей също се отказа от поста си.

Това обаче далеч не е най-лошото за Мей. Готви се вот на недоверие, за да бъде свалена от поста. Предполага се, че това може да стане още следващата седмица. 23 членове на нейната Консервативна партия открито признаха, че са пратили писма за недоверие на Мей до председателя на парламентарната комисия. Не е ясно каква ще е съдбата на споразумението между Лондон и Брюксел, ако Мей бъде свалена.

Много експерти обаче предупреждават, че вариантът Великобритания да напусне ЕС без сделка е много по-лош.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети