Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Министрите на отбраната на НАТО се събират на извънредна среща

Свят

Министрите на отбраната на НАТО се събират на извънредна среща

Министрите на отбраната на НАТО се събират на извънредна среща - Tribune.bg
Снимка:

Ще се обсъди ситуацията след инвазията в Украйна в това число сериозно подсилване на източния фланг

Министрите на отбраната на НАТО се събират на извънредна среща, на която ще обсъдят развитието на ситуацията след инвазията на Русия в Украйна - в това число и сериозно подсилване на източния фланг. Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази опасения, че Русия използва твърденията си за биологични лаборатории и химическо оръжие в Украйна като претекст да започне нова операция. Той припомни, че досега тя е отправяла редица неверни твърдения, в т.ч. че няма да напада Украйна или да убива цивилни. Столтенберг подчерта, че инвазията, както и военната й интеграция с Беларус създават нова реалност в Европа, което налага и преструктуриране на военното разположение на Алианса.

Министрите ще обсъдят конкретни мерки за увеличаване на сигурността в дългосрочен план във всички области, подчертава БНР.

На извънредната среща България ще бъде представена от ресорния министър Драгомир Заков. Страната ни ще излезе с предложение за бойната група на основата на батальон. Сформирането на която, по думите на министър Драгомир Заков, е на доста напреднал етап. И ще се очакват предложенията на съюзниците за попълването ѝ със способности, които българската армия няма.

Съставът на бойната група вероятно ще е ясен до пристигането на шефа на Пентагона Лойд Остин в България, стана ясно от думите на Драгомир Заков.

Посещението на министъра на отбраната на САЩ се очаква да е след срещата в Брюксел. Страната ни вероятно ще търси и подкрепа от НАТО за охраната на въздушното пространство. Заради редица ограничения българските МиГ-ове и според министър Заков летят в условията на изтичащ ресурс, без възможност за подновяването му в страни като Беларус и Русия. НАТО в момента подпомага охраната на въздушното ни пространство с четири изтребителя „Юрофайтър“. Очаква се да дойдат три изтребителя Ф-35.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати