Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. МИСТЕРИЯ: Кости на жена в Света гора

Свят

МИСТЕРИЯ: Кости на жена в Света гора

Снимка:

На Атон е забранено да стъпват жени от самото създаване на монашеска общност

Мистерия повдига редица въпроси за Света гора. Всички са наясно от основната забрана за Атон – жена не може да стъпва там. Всъщност дори животни от женски пол не се допускат там – изключениe са котките.

Според легендата това е градината на Божията майка и само Света Богородица може да стъпи там. Смята се, че ако жена отиде в Атон, това ще е краят му.

Но дали забраната, която е в сила още от създаването на автономната монашеска общност през 10 век, се спазва?

Този въпрос се повдига сега -  след интересни находки. При реставрацията на храм към манастира Пантократор са открити кости. И някои от тях най-вероятно са на жена. Костите са на 7 различни души. Когато са изпратени за изследване, антропологът Лаура Уин-Антикас прави изненадващо откритие.

„Някои бяха толкова малки, че изобщо не приличаха на мъжки. Сред тях имаше предмишница, шийка и опашна кост, които бяха толкова различни в своята морфология“, споделя експертът пред The Guardian.

Оказва се, че намерените под параклиса в Атон кости са били пренесени там от първоначалното място, където са били погребани.

Вторичното погребение и очевидното старание, с което костите са пренесени, кара специалистите да смятат, че те не са на случайни хора.

Допълнителни изследвания обаче могат да дадат повече яснота за това, на кого са костите и защо те са пренесени в градината на Божията майка.  Ще отнеме няколко месеца, докато окончателно се потвърди, че жена е намерила последния си „дом“ в монашеското общество, достъпно само за мъже.

А стъпвала ли е някога друга жена в Атон?

Има данни, че в много редки случаи монасите са давали достъп на жени до Света гора – това се е случвало във времена на преследвания или война. Има и легенда за сръбски цар, довел в Атон съпругата си. За да не стъпва на земята, тя е била носена през цялото време на ръце. В манастира, където двамата са отседнали пък, всички стаи са били покрити с килим, за да не стъпва царицата по земята.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив