Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Митничeските служби в Антверпен заловиха над 7 тона кокаин

Свят

Митничeските служби в Антверпен заловиха над 7 тона кокаин

Митничeските служби в Антверпен заловиха над 7 тона кокаин - Tribune.bg
Снимка:

Белгийските митничари заловиха пратка от 7,5 тона кокаин в пристанището на Антверпен,  съобщи в блога си журналистът Апостол Апостолов. Ударът е станал в петък вечерта. Наркотиците са открити в пратка банани, транспортирани с кораб от Еквадор.

Паралелно са арестувани девет души, сред тях двама непълнолетни. Федералната криминална полиция в Антверпен е започнала разследване, за да се установи дали има връзка между наркотиците и задържаните лица,

Година по-рано, пак по същото време от пристанището в Антверпен бяха заловени огромна пратка наркотик от Латинска Америка. Статистиката показва, че за последните пет години количествата пропорционално нарастват, припомня телевизия RTBF.

През 2019 г. са заловени 64 тона, 2020 - 66 тона, 2021 - 90 тона,  2022 - 110 тона. Това е основно кокаин от Доминиканската република, Панама и Колумбия, за които пристанището в белгийския град е „врата“ към Европа.

Силните акции на митничарите се дължат и на доброто сътрудничество както с Нидерландия, добрата информация със съседните страни и партньорството със страните, от които идва наркотикът. Всеки един грам е жесток удар по наркоразпространителите. По изчисления от заловената партида износителите губят 2 милиарда евро.

От митниците отчитат, че добрите резултат идват благодарение и на подобрената технология. От лятото пристанището на Антверпен пусна мрежа от цифрови радари и камери. 460 камери и 22 радара сканират денонощно цялата пристанищна зона. Новата система елиминира слепите петна, които съществуваха до момента.

Пристанищната зона на Антверпен обхваща повече от 120 квадратни километра. Това е повече от половината от цялата територия на град.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати