Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Мицкоски: Няма да има промяна на Конституцията, в РСМ има 173 българи

Свят

Мицкоски: Няма да има промяна на Конституцията, в РСМ има 173 българи

Мицкоски: Няма да има промяна на Конституцията, в РСМ има 173 българи - Tribune.bg
Снимка:

„Сегашната парламентарна група на ВМРО-ДПМНЕ, в която има 44 депутати, няма да подкрепи промяна на Конституцията на РС Македония и вписването на българите в нея. Лично вярвам, че нито един наш депутат, няма да промени позицията си по този въпрос.“ Това каза лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски часове след откриването на българския клуб „Цар Борис II“" в Охрид, съобщава БГНЕС.

Македонският президент отказва да преговаря с България за историята

При откриването на клуба имаше протест, който бе подкрепен лично от самия Мицкоски. Част от участниците в демонстрацията скандираха „Татари и фашисти“, хвърляха яйца и камъни, а други развяваха югославския флаг.

„При тези обстоятелства няма да позволим промяна на Конституцията, защото не е проблем вкарването на тези 173 или 175 българи, които гласуваха на последните предсрочни парламентарни избори. Това не е проблем. Истинският проблем е, че в Охрид имаше класически пример за асимилация, чрез българският културен клуб „Цар Борис III“. Преди това в Битоля имаше клуб „Ванчо Михайлов“. Тогава имаше смели изявления от страна на правителството, че в Благоевград ще се появи македонски културен център, но това не стана“, каза Мицкоски в предаването „360 градуса“ на телевизия Алсат М.

Македонският външен министър: Преговорите с България приключиха с 3:1 за нас

„Първият документ, който стана публичен, след юлските събития (френското предложение за започване на преговори на РСМ за ЕС, бел.ред.) е връщане в 11-ти век. Говорим за Царството на Самуил, за Кирил и Методий, за Климент и Наум“, каза още Мицкоски и добави: Нито веднъж не чух от страна България да се говори за сегашното състояние на нещата.

„Да говорим за интерконектора между РСМ и България - между Петрич и Струмица. Да кандидатстваме за общи проекти за пътната инфраструктура. Когато ще преговоряме за тези неща и когато от другата страна ще има ясна позиция, че няма да се занимаваме с история и че историята няма да е пречка за интеграцията на Македония, тогава може да преговаряме“, каза още Мицкоски.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати