Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Мицкоски: Няма да има промяна на Конституцията, в РСМ има 173 българи

Свят

Мицкоски: Няма да има промяна на Конституцията, в РСМ има 173 българи

Мицкоски: Няма да има промяна на Конституцията, в РСМ има 173 българи - Tribune.bg
Снимка:

„Сегашната парламентарна група на ВМРО-ДПМНЕ, в която има 44 депутати, няма да подкрепи промяна на Конституцията на РС Македония и вписването на българите в нея. Лично вярвам, че нито един наш депутат, няма да промени позицията си по този въпрос.“ Това каза лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски часове след откриването на българския клуб „Цар Борис II“" в Охрид, съобщава БГНЕС.

Македонският президент отказва да преговаря с България за историята

При откриването на клуба имаше протест, който бе подкрепен лично от самия Мицкоски. Част от участниците в демонстрацията скандираха „Татари и фашисти“, хвърляха яйца и камъни, а други развяваха югославския флаг.

„При тези обстоятелства няма да позволим промяна на Конституцията, защото не е проблем вкарването на тези 173 или 175 българи, които гласуваха на последните предсрочни парламентарни избори. Това не е проблем. Истинският проблем е, че в Охрид имаше класически пример за асимилация, чрез българският културен клуб „Цар Борис III“. Преди това в Битоля имаше клуб „Ванчо Михайлов“. Тогава имаше смели изявления от страна на правителството, че в Благоевград ще се появи македонски културен център, но това не стана“, каза Мицкоски в предаването „360 градуса“ на телевизия Алсат М.

Македонският външен министър: Преговорите с България приключиха с 3:1 за нас

„Първият документ, който стана публичен, след юлските събития (френското предложение за започване на преговори на РСМ за ЕС, бел.ред.) е връщане в 11-ти век. Говорим за Царството на Самуил, за Кирил и Методий, за Климент и Наум“, каза още Мицкоски и добави: Нито веднъж не чух от страна България да се говори за сегашното състояние на нещата.

„Да говорим за интерконектора между РСМ и България - между Петрич и Струмица. Да кандидатстваме за общи проекти за пътната инфраструктура. Когато ще преговоряме за тези неща и когато от другата страна ще има ясна позиция, че няма да се занимаваме с история и че историята няма да е пречка за интеграцията на Македония, тогава може да преговаряме“, каза още Мицкоски.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати