Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Мицотакис: Дължа огромно извинение на всички, но най-вече на близките на загиналите

Свят

Мицотакис: Дължа огромно извинение на всички, но най-вече на близките на загиналите

Мицотакис: Дължа огромно извинение на всички, но най-вече на близките на загиналите - Tribune.bg
Снимка:

Не можем, не бива и няма да се крием зад "човешка грешка", написа премиерът на Гърция по повод тежката влакова катастрофа в Гърция

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис се извини на близките на загиналите във влаковата катастрофа край Лариса с емоционална публикация в профила си във Фейсбук. По думите му през 2023 година е недопустимо два влака, движещи се един срещу друг, да са на едни и същи релси и никой да не забележи. Мицотакис обеща подобен инцидент никога да не се повтаря в Гърция.

„Няма да използвам кухи фрази, няма да повтарям изтъркани клишета. Ще се опитам да ви кажа това, което мисля и което чувствам. Започвам с очевидното - като министър-председател дължа на всички, но най-вече на близките на загиналите, едно огромно извинение. От мое име и от името на всички, които са управлявали страната през годините. Защото през 2023 година е недопустимо два влака, движещи се един срещу друг, да са на едни и същи релси и никой да не забележи. Не можем, не бива и няма да се крием зад "човешка грешка". Защото, ако бяхме си свършили работата, този трагичен инцидент нямаше да се случи“, написа премиерът.

Трагичната катастрофа предизвика масови протести и безредици в цялата страна. Около 12 000 души протестираха пред парламента в столицата Атина. Сблъсъци избухнаха по време на протестите в Атина и в Солун, като се наложи полицията да използва сълзотворен газ и шумови гранати.

Мицотакис обеща независима експертна комисия да разследва причината за инцидента.

Той обяви още, че ще бъдат въведени спешни мерки за модернизиране на гръцките железници, като увери, че ще потърси и съдействие от ЕК за закупуване на нови влакове.

„Незабавно ще помоля Европейската комисия и приятелските страни за техния принос за ноу-хау, за да можем най-накрая да получим модерни влакове. Ще се боря за допълнително финансиране от общността за бързо поддържане и надграждане на съществуващата мрежа“, каза още премиерът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети