Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Мицотакис обяви държавна програма за компенсация за високите сметки за ток

Свят

Мицотакис обяви държавна програма за компенсация за високите сметки за ток

Мицотакис обяви държавна програма за компенсация за високите сметки за ток - Tribune.bg
Снимка:

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обяви в телевизионно обръщение към нацията държавна програма за компенсиране на високите сметки за електроенергия на собственици и наематели, осигуряваща субсидии за домакинствата и допълнителни данъци за енергийните дружества. Изявлението на министър-председателя беше излъчено по гръцкия телевизионен канал ERT1.

Премиерът подчерта, че държавата вече е помогнала на много уязвими домакинства с ниско потребление на стоки и услуги. В същото време, каза той, тези, които използват повече електроенергия, като отопляват домовете си с климатик или имат втори апартамент, са изправени пред огромно увеличение на сметките си за електроенергия. "От днес това се променя", каза министър-председателят. „Решен съм да поправя досегашната несправедливост и да предотвратя утрешните опасности. Нашата нова програма действа в няколко области: Първо, държавата ще възстанови по индивидуалната банкова сметка на всеки собственик или наемател на жилище 60% от всички допълнителни разходи, направени със задна дата между декември и май. Лимитът за тази извънредна компенсация ще бъде 600 евро и ще важи за всички наши граждани с годишен доход до 45 000 евро", каза Мицотакис, цитиран от „Катимерини“.

В същото време той заяви, че "през май и юни всяко увеличение на потреблението над 300 kWh ще бъде покрито от държавната субсидия на 50%". В същото време новата субсидия няма да се прилага за първични имоти, а за общото месечно потребление на електроенергия, каза министър-председателят.

„На второ място, енергийните компании ще трябва да платят своя дял от солидарността с обществото, което е сериозно затруднено от нарастващите разходи", продължи Мицотакис. „Ето защо, въз основа на окончателното становище на Независимия енергиен регулаторен орган, което се очаква в близките дни, допълнителните приходи на тези дружества от настоящата ситуация ще бъдат обложени със специална такса в размер на 90%. Това обаче са суми, които ще бъдат заделени за облекчаване на гръцките домакинства и предприятия."

Премиерът подчерта, че „независимо от европейските решения, гръцкото правителство по собствена инициатива ще стартира от юли система, която ще премахне връзката между сметките за електроенергия в страната и увеличението на световните цени на природния газ". Схемата ще продължи до една година, каза Мицотакис.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати