Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Многохилядни протести отново заляха Тбилиси

Свят

Многохилядни протести отново заляха Тбилиси

Многохилядни протести отново заляха Тбилиси - Tribune.bg
Снимка:

Многохилядните протести в Грузия продължиха и на 15 май. Демонстрациите, продължаващи седмици наред, бяха провокирани от приемането на закона за "чуждото влияние". Критиците твърдят, че законодателството е подобно на това, което позволи на Кремъл да задуши всяка форма на опозиция в Русия, предаде АФП, цитиран от БГНЕС.

Депутатите от управляващата партия "Грузинска мечта" гласуваха закона на 14 май, пренебрегвайки протестиращите, които се притесняват, че кавказката страна се отклонява от прозападния курс към Русия.

Този ход предизвика вълна от протести, безпрецедентна в най-новата история на бившата съветска република, където според проучванията на общественото мнение по-голямата част от населението иска да се присъедини към ЕС и НАТО и е твърдо настроена срещу Кремъл.

Хиляди демонстранти блокираха главен пътен възел в Тбилиси, парализирайки движението в централните квартали на столицата.

"Излизаме по улиците ден след ден вече повече от месец и няма да се откажем, докато този руски закон не бъде премахнат", заяви 19-годишната студентка Анука Липартелиани.

"А след това през есента ще изгоним това проруско правителство", добави тя, визирайки парламентарните избори, насрочени за октомври.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати