Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Мобилен детектор за коронавирус го открива на базата на пот

Свят

Мобилен детектор за коронавирус го открива на базата на пот

Снимка:

За продавачите на пазара в Банкок потта под мишниците в сезона на мусоните може да съдържа фини признаци на коронавирусна инфекция, смятат местни учени, пише Франс 24. 

Тайландски изследователи разработват мобилен детектор за вируси на базата на пот и са го тествали тази седмица на собственици на магазини на хранителен пазар.

„От пробите установихме, че хората, заразени с Covid-19, отделят много различни химикали“, каза Чадин Кулсинг от университета Chulalongkorn в Банкок.

„Използвахме това откритие, за да разработим устройство за откриване на специфичните миризми, произвеждани от определени бактерии в потта на пациенти с Covid-19“.

Ученият- който каза, че тестът е 95 процента точен - се надява, че може да бъде пуснат като достъпна алтернатива на по-скъпите тестове. Той обаче все още е в етап на тестване и получаване на резултати. 

Учените са адаптирали устройство, което обикновено се използва за откриване на токсични химикали в околната среда.

„Пациентите поставят памучен тампон под мишниците си за 15 минути, преди тампонът да се постави в стъклен флакон и да се стерилизира с UV лъчи. След това се изтегля подходящо количество проба с помощта на смукателен маркуч и се притиска в анализатора, за да се проверят резултатите“.

Резултатите са готови за 30 секунди.

Тайланд се бори със своята трета и най-лоша вълна Covid. Вчера случите стигнаха 16 000 само за едно денонощие, като общият брой от началото на пандемията достигна близо 1,34 милиона.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още