Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Мобилизират ултраортодоксалните евреи в армията на Израел

Свят

Мобилизират ултраортодоксалните евреи в армията на Израел

Мобилизират ултраортодоксалните евреи в армията на Израел - Tribune.bg
Снимка:

Решението е на Върховния съд и заплашва от рухване на кабинета Нетаняху

Върховният съд на Израел постанови, че ултраортодоксалните евреи трябва да служат във въоръжените сили,пише Франс 24. Това решение би могло да доведе до рухване на правителството на премиера Бенямин Нетаняху, в което има и партии, представляващи ултраортодоксалната общност в Израел.

Съдът постанови, че в отсъствието на закон, който да прави разграничение между студенти в еврейски семинарии и други донаборници, задължителната израелска военна служба се прилага и за ултраортодоксалните, както за всички други граждани.

Ултраортодоксалната общност, чиито политически представители са част от правителството на Нетаняху, отдавна получава изключения, позволяващи на мъжете да учат в религиозни семинарии, които те смятат за изключително важни за запазването на еврейската идентичност на нацията.

Тези изключения, които последователните правителства не успяват да регламентират законодателно, са източник на нарастващи политически търкания в продължение на десетилетия.

Според дългогодишна договорка ултраортодоксалните мъже бяха освобождавани от военната служба, която е задължителна за повечето мъже и жени в Израел. Това изключение дълго време беше повод за гняв сред светските среди на обществото. Разделението се задълбочи и с напредване на войната в ивицата Газа.

Ултраортодоксалният политик Ицхак Голдкнопф, ръководител на партията „Единен юдаизъм на Тора“ и министър на жилищното строителство в кабинета на Нетаняху, осъди решението като го нарече „много жалко и разочароващо“.

„Държавата Израел е създадена, за да бъде дом на еврейския народ, за който Тората е неговата основа. Свещената Тора ще победи“, заяви той в социалната медийна платформа X.

Опозиционните законодатели приветстваха решението.

Председателят на Партията на труда Яир Голан написа в X, че съдът е издал „справедливо решение“ и че националната служба трябва да се изисква „от всеки млад израелски мъж и жена, без разлика на религия, раса или пол“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати