Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Moderna ще е готова с бустерна ваксина срещу Омикрон през март

Свят

Moderna ще е готова с бустерна ваксина срещу Омикрон през март

Moderna ще е готова с бустерна ваксина срещу Омикрон през март - Tribune.bg
Снимка:

Moderna  ще може да тества бустерна ваксина за COVID-19, насочена към варианта Омикрон, и да е готова за подаване на заявление за разрешение в САЩ още през март. Това обяви президентът на компанията Стивън Хоуг.

Според него бустерните инжекции, специално насочени към мутациите в новооткрития вариант, биха били най-бързият начин за справяне със спада на ефикасността на ваксината, които те могат да причинят.

„Вече започнахме тази програма“, каза той пред Ройтерс.

Компанията работи и върху многовалентна ваксина, която ще включва до четири различни варианта на коронавируса, включително Омикрон. Той подчерта, че за целта ще са необходими няколко месеца.

Днес Центърът за контрол и превенция на заболяванията съобщи, че в Калифорния е установен първият случай на COVID-19, причинен от варианта Омикрон.

„Специфични за Омикрон бустери, съвсем реалистично, няма да има преди март, а може би по-скоро през второто тримесечие“, заяви Хоуг. Според него може да стане и по-рано, но Агенцията за контрол на храните и лекарствата трябва да промени указанията си за това какви данни ще са необходими за оторизация ѝ.

Все още не е ясно колко голям спад в ефикасността ще предизвика вариантът Омикрон при настоящите ваксини, но той може да е значителен, не изключва специалистът.

„Все още вярвам, че съществуващите ваксини ще могат поне да забавят, ако не и напълно да спрат варианта Омикрон“, каза той.  

 

 


Топ новини

виж още