Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Молдова да се подготви за енергийна криза, предупреди президентът на страната

Свят

Молдова да се подготви за енергийна криза, предупреди президентът на страната

Молдова да се подготви за енергийна криза, предупреди президентът на страната - Tribune.bg
БГНЕС

Президентът на Молдова Мая Санду предупреди населението на страната да се подготви за тежка зима и "остра" енергийна криза, предаде Ройтерс. Изявлението ѝ идва на фона на нарастващата тревога в Молдова от продължаващата война в Украйна, която заплашва енергийните доставки и води до ръст на цените, припомня агенцията.

"Тази война застрашава снабдяването ни с електричество и газ. Не знаем дали ще осигурим достатъчни количества, за да има топлина и светлина в нашите домове. Дори и да успеем, цените ще са непосилни за нашата страна и икономика. Това може да застраши социалния мир и сигурността", заяви Санду пред делегатите на срещата.

"Знам, че всеки в Европа плаща много висока цена за енергия, но същите тези цени имат много по-голям разрушителен ефект за нашата страна и хората", добави тя.

Молдова се намира между Украйна и Румъния. В страната вече се усещат последствията от ръста в цените на храните, енергията, както и от присъствието на хилядите украинските бежанци. Молдова е с население от 2,5 милиона души и е на първо място по прием на украинци на глава от населението.

Въпреки историческите и езикови връзки със съседна Румъния, Молдова разчита единствено на руската компания "Газпром" за внос на газ и е сериозно зависима от енергийните доставки на Москва.

С наближаването на зимата и съкращаването на доставките на природен газ от Русия с 40 процента, способността на Молдова да осигури достатъчно електричество за населението е под въпрос.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати