Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Момиченце се роди от 27-годишен ембрион в САЩ

Свят

Момиченце се роди от 27-годишен ембрион в САЩ

Снимка:

Бебето Моли постави нов рекорд за най-дълго замразен човешки ембрион, от който се е родило дете

Американка роди момиченце през октомври от ембрион, замразен през 1992 година, съобщи Би Би Си. Ембрионът е останал замразен 27 години - до февруари 2020 г., когато Тина и Бен Гибсън от Тенеси го осиновяват.

Бебето Моли постави нов рекорд за най-дълго замразен човешки ембрион, от който се е родило дете. Предишният рекорд принадлежи на сестра й Ема, която също се появява на бял свят благодарение на Тина и Бен Гибсън.

„Ако бяхте преди пет години ми бяхте казали, че няма да имам само едно момиче, а две, щях да кажа, че сте луди“, споделя Тина.

Семейството се бори с безплодието близо пет години, преди родителите на майката да видят история за осиновяването на ембриони в местна новинарска медия. Г-жа Гибсън е на 29 години и е учител в начално училище, а съпругът й е 36-годишен анализатор на киберсигурността.

Те се свързали с Националният дарителски център за ембриони, християнска организация с идеална цел в Ноксвил, която съхранява замразени ембриони, останали неизползвани и дарени от хора, преминали процедура за инвитро оплождане. Семейства като това на Гибсън могат да осиновят някой от тях и да си родят дете, с което нямат генетична връзка.

В САЩ се съхраняват около един милион замразени човешки ембриона, според организацията. 99 процента от хората, проявили интерес за осиновяване, имат проблеми с фертилитета.

Според експерти около 75% от всички дарени ембриони оцеляват в процеса на размразяване и трансфер, а между 25 и 30% от всички импланти на плода са успешни.

Според Марк Мелинджър, директор по маркетинг и развитие на Националния дарителски център за ембриони (NEDC), безплодието е една от най-честите причини семейства да се възползват от дарени ембриони. „Вероятно 95% са се сблъскали с някакъв вид безплодие“, казва той. „За нас е чест и привилегия да вършим тази работа и да помагаме на тези двойки да създават семействата си“, признава Мелинджър.

Ема, голямата дъщеричка на семейство Гибсън, е родена през 2017 година. Тя и Моли са генетични сестри. При раждането й ембрионът на Ема е бил на 24 години и възрастта му е рекордна до появата на Моли.

И двата ембриона са дарени и замразени заедно през 1992 г., когато сегашната им майка Тина Гибсън е била на около една година.

Тина се радва на приликата между двете си дъщери.

Трайността на замразените ембриони е неограничена, твърдят от Националния дарителски център за ембриони. Възрастта им обаче се определя от появата на тази технология. Първото бебе от замразен ембрион е родено в Австралия през 1984 г.

„Напълно възможно е някой ден да има 30-годишен ембрион, който ще се роди“, смята Мелинджър.

Основана преди 17 години, NEDC е допринесла за повече от 1000 осиновявания и раждания на ембриони и сега извършва около 200 трансфера всяка година. Подобно на традиционния процес на осиновяване, двойките могат да решат дали биха искали "затворено" осиновяване на ембрион или "отворено" - позволяващо някаква форма на контакт със семейството донори.

Този контакт варира между няколко имейла всяка година до "почти роднинска" връзка.

На осиновителите се представят 200-300 донорски профила, заедно с демографската история на донорското семейство.                                                                                                                    

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още