Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Морето изхвърли на брега кофичка от кисело мляко от 1976 г.

Свят

Морето изхвърли на брега кофичка от кисело мляко от 1976 г.

Снимка:

Находката показва колко спешно трябва да бъдат спрени от употреба пластмасовите опаковки

Жена, събираща боклуци на испанското крайбрежие Коста Бланка, намери пластмасова кофичка от кисело мляко с надпис за Олимпийските игри в Монреал от 1976 г., съобщи Метро. Тя е била привлечена от опаковката, защото е забелязала марката "Йопле", която е изчезнала от испанските супермаркети още през 2001 г.

"Вгледах се по-внимателно и открих, че е от около 1976 г.", уточни Маите Момпо. Тя подчерта, че находката ѝ показва колко спешно трябва да бъдат спрени от употреба пластмасовите опаковки.

Върху пластмасовата кофичка за фирмата производител е отбелязано: "Официален доставчик на Олимпийските игри в Монреал 1976" на испански език. Според Маите Момпо, за да се разгради тази кофичка, ще са необходими 150 години.

"Това е екоцид на планетно ниво. Пластмасата не само убива милиони животни годишно, но е и в хранителната ни верига. Изследвания показват, че 90 процента от солта ни съдържа микропластмаса. Същият процент е и в питейната вода", допълва Маите Момпо.

Микропластмасата се образува от разграждане на по-големи парчета пластмаса. Тя също така се произвежда за целите на козметичната индустрия.

Малките парченца лесно преминават през филтрационните системи и навлизат в световния океан, където са заплаха за морския живот. Въздействието ѝ върху човешкото здраве още не е уточнено, но се смята, че човек поглъща около 50 000 пластмасови частици годишно и вдишва още толкова.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още