Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Московски съд нареди задочен арест на Христо Грозев

Свят

Московски съд нареди задочен арест на Христо Грозев

Московски съд нареди задочен арест на Христо Грозев - Tribune.bg

Лефортовският съд в Москва постанови задочен арест за българския журналист от сайта „Белингкат“ Христо Грозев по дело за незаконно пресичане на границата на Русия. Това съобщи „Ведомости“. Журналистът е обвинен в незаконно преминаване на руската граница (част 1 от член 322 от Наказателния кодекс на Руската федерация). Максималното наказание по члена предвижда до 2 години затвор.

В края на декември миналата година вътрешното министерство на Русия обяви Грозев за международно издирване, но не беше ясно по какво обвинение е заведено наказателното дело. По информация на руските медии ставаше дума за „разпространяване на дезинформация за руската армия“.

Самият Грозев написа в Twitter, че „няма представа“ на какво основание е обявен за издирване.

Когато Христо Грозев бе обявен за международно издирване, българското МВнР извика руската посланичка Елеонора Митрофанова, за да разбере причината за това. Тя заяви, че не знае защо Грозев е издирван, но руските служби „няма да го търсят по целия свят“.

През февруари тази година журналистът каза , че е решил да не се връща от САЩ в Австрия, където е живял почти 20 години, заради заплаха за безопасността му.

През юли миналата година ФСБ обяви участието на Грозев в опит за отвличане на руски бойни самолети. Според разузнавателната служба офицери от украинското разузнаване са се опитали да вербуват руски военни пилоти и са им обещали пари и гражданство на една от страните от ЕС. Грозев бил поддържал връзка и с куриери, които е трябвало да доставят пари за плащане на отвличането, съобщи ФСБ, цитирано в руската агенция.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети