Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Москва: Христо Грозев от Bellingcat е участвал в диверсионна операция по отвличане на руски самолети

Свят

Москва: Христо Грозев от Bellingcat е участвал в диверсионна операция по отвличане на руски самолети

Москва: Христо Грозев от Bellingcat е участвал в диверсионна операция по отвличане на руски самолети - Tribune.bg
Снимка:

Българинът Христо Грозев от изданеито Bellingcat е бил задействан в операцията на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Украйна, която планирала отвличане на руски военни самолети. Това разкритие прави руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), цитирана от "Комсомолская правда".

Изданието съобщава, че по тв-канала "Россия 24" е бил показан фрагмент от кореспонденцията на Грозев с един от участниците в украинската операция.

Според данните на ФСБ, българинът намерил две девойки-куриери, които по-късно се срещнали на жп гарата в Липецк с нает от украинското разузнаване куриер от Москва. Той носел аванс от 4000 долара, които двете девойки трябвало да предадат на уж съгласилия се да участва в отвличането на самолет руски летец.

По-рано Вести.ру съобщи, че ФСБ е предотвратила операция по отвличането на руски изтребители, организирана от военното разузнаване на Украйна. Украинските служби опитали да организират отвличане на руски изтребители чрез подкупване на летците. На пилотите обещавали до 2 млн. долара и охолен живот на Запад, ако отвлекат Су-24, Су-34 или Ту-22М3 на територията на Украйна, обясняват от Центъра за връзки с обществеността на ФСБ.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети