Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Москва обвини Лондон, че се опитва да вербува руския военен аташе в Хага

Свят

Москва обвини Лондон, че се опитва да вербува руския военен аташе в Хага

Москва обвини Лондон, че се опитва да вербува руския военен аташе в Хага - Tribune.bg
Снимка:

Руското външно министерство е извикало днес на разговор посланика на Нидерландия в Москва Хилес Плух, за да изрази остър протест във връзка с „вербовъчния подход спрямо военния аташе в посолството на Русия в Хага” от страна на представители на британските разузнавателни служби.

По време на разговора руската страна е подчертала, че подобни провокативни действия са неприемливи, противоречат на Виенската конвенция за дипломатическите отношения и препятстват нормалното функциониране на руските задгранични представителства, се казва в публикувано на сайта на външно министерство съобщение.

„През последните години на територията на Нидерландия спрямо руски служители са извършени няколко такива провокации от страна на чужди специални служби, които „се чувстват на холандска територия като у дома си”.

„През декември 2018 . представители на ЦРУ се доближили в парка до дипломат от Постоянното представителство на Русия към ОЗХО; през декември 2019 г. в зоната с ограничен достъп на летище „Схипхол“ в Амстердам да де опитали да склонят аташе на руското посолство да сътрудничи.”

„Властите и правоприлагащи органи на Нидерландия не само не спират подобни незаконни действия, но и сами участват в тях. През април тази година служители на нидерландското разузнаване се опитаха да вербуват трима руски дипломати, които преди това са обявени за „персона нон грата”. През юли 2020 г. в колата на дипломат от посолството в Хага по време на рутинна поддръжка е намерено оборудване за проследяване“, се казва още в съобщението.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати