Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. МВФ решава съдбата на Кристалина Георгиева

Свят

МВФ решава съдбата на Кристалина Георгиева

МВФ решава съдбата на Кристалина Георгиева - Tribune.bg
Снимка:

Управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) все още не е решил дали да остави на поста управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева, предадоха Франс прес и Ройтерс, като се позоваха на комюнике на фонда.

Управителният съвет на МВФ обсъжда казуса в продължение на пет часа в петък. Той проведе отделни срещи в неделя с Кристалина Георгиева и с юристи от американската правна кантора УилмърХейл, на които беше обсъден предполагаемия натиск, оказан от българката върху служители да променят данни в полза на Китай, докато е била главен изпълнителен директор на Световната банка (СБ). Срещите се проточиха до вечерните часове на вчерашния ден.

Управителният съвет на МВФ смята, че е постигнал „значителен напредък“ в проучването на случая. Той си е поставил за цел да приключи разглеждането на въпроса „много скоро“.

Решаването на съдбата на Кристалина Георгиева се случва в момент, когато представители на много от 190-те страни членки на МВФ пристигат във Вашингтон за годишните есенни срещи на фонда и на Световната банка.

Скандалът заплашва да засенчи привличащите вниманието годишни срещи на базираните във Вашингтон международни финансови институции, на които е планирано да бъдат обсъдени световната икономика, пандемията от новия коронавирус и въвеждането на глобален минимален корпоративен данък, отбелязва Ройтерс.

За момента няма коментар за вчерашните срещи нито от страна на Кристалина Георгиева, нито от американската правна кантора.

В петък Франция и други европейски държави подкрепиха българката. Съединените щати и още страни поискаха повече време, за да проучат различните версии за случая.

Вчера в. „Файненшъл таймс“ писа, че Съединените щати и Япония искат управляващата директорка на МВФ да се оттегли. Авторитетното британско бизнес издание не цитира конкретни източници.

Министерството на финансите на САЩ, което контролира около една шеста от акциите на МВФ, отказа да коментира публикацията. Засега няма реакция от страна на японското посолство във Вашингтон.

Според няколко добре осведомени източника Европа и Африка искат Кристалина Георгиева да остане начело на МВФ, но Съединените щати и Япония са против, отбелязва АФП.

Агенцията посочва, че 24-членният управителен съвет обикновено взима решенията си с консенсус.

В доклада на кантората УилмърХейл се твърди, че докато е била главен изпълнителен директор на Световната банка през 2017 година, Георгиева е оказала „неправомерен натиск“ върху служители да направят промени в данните, които да изведат по-напред позицията на Китай в годишната класация на банката „Да правиш бизнес“. Това е станало в момент, когато СБ търсела подкрепа от Пекин за голямо увеличаване на капитала си. Георгиева отрече категорично обвиненията.

Тя подчерта, че „никога не е призовавала за промяна на данните и анализ, за да угоди на едно или друго правителство“.

В писмена позиция Кристалина Георгиева заяви, че е била подведена от адвокатската кантора „Уилмър Хейл“. Оттам я уверили, че участието ѝ в разследването ще бъде конфиденциално, което не се случи.

Управляващият директор на Международния валутен фонд настоя още, че адвокатската кантора, която е и автор на независимия доклад за евентуалната ѝ роля в скандала, е описала погрешно действията ѝ. 

Щетите върху репутацията ѝ сега дават повод за натиск върху нея да напусне МВФ независимо дали твърдението за Китай е истина, или не.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати