Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. МВФ започна с отпускането на 650 млрд. долара за страните-членки

Свят

МВФ започна с отпускането на 650 млрд. долара за страните-членки

МВФ започна с отпускането на 650 млрд. долара за страните-членки - Tribune.bg
Снимка:

Разпределението на специалните права на тираж (СПТ) между страните членки на МВФ в размер на 650 млрд. долара, одобрено в началото на месеца, влезе в сила, съобщава РБК.

От отпуснатите средства 275 милиарда отиват за развиващите се страни, включително 25 милиарда за членовете на ОНД и Грузия. Русия получи около 17,5 милиарда долара.

Специалните права на тираж са нефизическо средство за платежни курсове на фонда. Курсът им се определя ежедневно въз основа на обменните курсове на долара, еврото, йената, лири стерлинги и юани.

Сега в обръщение са 204 милиарда СПТ, което съответства на 290 милиарда долара. Общият брой на СПТ ще достигне 660 милиарда. За последен път МВФ отпусна СПТ през 2009 г., след световната финансова криза.

Делът на страните в разпределението на СПТ съответства на квотите в МВФ - дялове в капитала на фонда. Така например в САЩ е 17,4%, в Русия - 2,71%. Размерът на акциите се изчислява по формула, която отчита БВП на държавите, платежния баланс и международните резерви.

 а да се възползват от СПТ извън МВФ, страните трябва да ги конвертират. Те могат да ги купуват и продават , да ги обменят, да ги прехвърлят безплатно.

Има няколко начина за монетизиране на специалните права на тираж: обмен на твърда валута по двустранно споразумение с друга държава или изпълнение на редица условия на МВФ и получаване на валутно финансиране по кредитната програма на фонда.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати