Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. На 500 евро скача глобата за нарушаване на мерките в Гърция

Свят

На 500 евро скача глобата за нарушаване на мерките в Гърция

Снимка:

Остават в сила две от икономическите мерки в подкрепа на гражданите

Глобата за нарушаване на мерките срещу разпространението на коронавируса се увеличава от 300 на 500 евро, заяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, предава БГНЕС.

Глобата за онези, които умишлено нарушават мерките, ще се увеличи от 300 на 500 евро, за да подгреем икономиката, без да рискуваме зравето на хората с трета вълна на пандемията, каза той пред парламента.

Правителството има готовност от понеделник да отвори магазините в страната, стига да има положителна препоръка от страна на Комисията по епидемиология.

„Искам да бъда пределно ясен: всяко възобновяване на икономическата активност носи риск от увеличаване на случаите. Докато то е логично и контролирано и докато не оказва натиск върху здравната система, ще можем да издържим. Това са трудни компромиси“, подчерта премиерът.

Ако експертите преценят, че този риск е разумен и препоръчат да започне постепенно отваряне на търговията на дребно, от понеделник това може да стане факт, уточни Мицотакис.

Остават в сила две от икономическите мерки в подкрепа на гражданите. Едната се отнася за покриване на 80 % от разходите за наем на бизнес помещения, която ще важи и през февруари, а другата е свързана с обезщетенията за останалите без работа, които ще бъдат изплащани и през следващите два месеца.                

Припомняме, че до 21 януари Гърция удължи карантината в страната като излизането става само със СМС.

От 8 януари страната въведе 7-дневна, вместо досегашната тридневна карантина за влизащите в страната с въздушен, сухоземен или морски транспорт.

Остава в сила изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в страната и попълнена PLF форма, с генериран QR код, 24 часа преди пътуването, както и задължителното тестване с бърз (антигенен) тест на граничните пунктове. В случай, че бързият тест е положителен, лицето ще бъде карантинирано за 14 дни.                                                                                                               


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема