Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. На 87 години почина финансистът и банкер лорд Джейкъб Ротшилд

Свят

На 87 години почина финансистът и банкер лорд Джейкъб Ротшилд

На 87 години почина финансистът и банкер лорд Джейкъб Ротшилд - Tribune.bg
Снимка:

Финансистът и член на банковото семейство Ротшилд, лорд Джейкъб Ротшилд, почина на 87-годишна възраст, съобщи семейството му.

Роден в Бъркшър на 29 април 1936 г. като Натаниел Чарлз Джейкъб, лорд Ротшилд получава образование в колежа Итън и след това продължава да учи история в колежа Крайст Чърч към Оксфордския университет.

Британският икономист започва кариерата си в семейната банка NM Rothschild & Sons през 1963 г., преди да стане съосновател на тогавашната J Rothschild Assurance Group, сега St James’s Place, със сър Марк Уайнбърг през 1980 г. Той основа и Windmill Hill Asset Management, за да управлява благотворителното портфолио на семейството.

По време на кариерата си той заема и роли като заместник-председател на тогавашната телевизия BSkyB и също така е председател на настоятелството в Националната галерия.

През 2003г. стана ясно, че Джейкъб Ротшилд притежава акции за 12 млрд. USD в ЮКОС на Михаил Ходорковски, който бе вкаран в затвора. Банкерската фамилия Ротшилд финансира добива на петрол в Русия още от царско време, а лорд Ротшилд поддържаше близки отношения с компанията ЮКОС.

Семейство Ротшилд уточнява, че банкерът ще бъде погребан на скромна семейна церемония, а малко по-късно ще бъде издигнат и негов паметник.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати