Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. На 94-годишна възраст почина бившият френски президент Валери Жискар д'Естен

Свят

На 94-годишна възраст почина бившият френски президент Валери Жискар д'Естен

На 94-годишна възраст почина бившият френски президент Валери Жискар д'Естен - Tribune.bg
Снимка:

Бившият френски президент Валери Жискар д'Естен почина снощи на 94-годишна възраст, заобиколен от семейството си, предаде Франс прес. Според тях, той е починал вследствие на усложнения от Covid-19. През последните месеци д'Естен няколко пъти е постъпвал в болница заради проблеми със сърцето.

Валери Жискар д’Естен е роден на 2 февруари 1926 г. в Кобленц (Германия), където баща му Едмонд Жискар е бил директор на финансите на френската Върховна комисия в Рейнланд. Майка му, Мей Барду (1901-2003), е дъщеря на сенатора, тогава заместник на Пюи дьо Дом и член на Института на Жак-Барду.

Много бързо влиза в политиката. От юни до декември 1955 г. Валери Жискар д’Естен, тогава 29-годишен, е заместник-директор в кабинета на председателя на Съвета Едгар Форе. От 1956 до 1959 година е депутат. След това той влиза в управлението. От 1959 до 1962 г. Валери Жискар д’Естен е държавен секретар по финансите на Антоан Пиней в правителството на Мишел Дебре. На 36-годишна възраст става министър на финансите и икономическите въпроси на Жорж Помпиду, който наследява през април 1962 г. Мишел Дебре. Тази длъжност заема до 1966 г. През 1962 г. той създава политическа организация, групата на републиканците и независимите.

Кандидат за президентските избори през 1974 г., той побеждава голиста Жак Шабан-Делмас и печели във втория тур на 19 май 1974 г. срещу Франсоа Митеран, кандидат на Съюза на левицата и на 48 години става най- младия президент на републиката от 1848 г.

По време на мандата си той предприе действия за модернизиране на страната, прокарвайки значителни социални реформи като разрешаването на абортите по желание на бременната, развода по взаимно съгласие и понижаването на възрастта за гласуване от 21 на 18 години.

Жискар д'Естен се стремеше да либерализира френската икономика, подкрепи големи проекти като мрежата на високоскоростните влакове Те Же Ве и градеше имидж на млад и модерен президент, който е по-близо до народа от предшествениците си, посочва Ройтерс.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати