Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. На китайските семейства вече се позволява трето дете

Свят

На китайските семейства вече се позволява трето дете

На китайските семейства вече се позволява трето дете - Tribune.bg
Снимка:

Годишно ражданията в Китай продължават да се сриват до рекордно ниско ниво

На китайските семейства вече се позволява да имат трето дете, след като властите в Пекин облекчиха политиката си за семейно планиране. Това стана факт след резултатите от преброяването в страната, които показаха, че населението бързо застарява, съобщиха държавните медии в Китай. Те отбелязват, че контролът на властите от четири десетилетия с противоречивата „политика за едно дете“ е задушил раждаемостта. Тя бе облекчена през 2016г. с „политика за две деца“ поради широко разпространените опасения за недостиг на работна сила и икономическата стагнация.

Въпреки усилията на правителството да насърчава двойките да имат деца, годишните раждания в Китай продължават да се сриват до рекордно ниско ниво от 12 милиона през 2020 г., заяви Националното статистическо бюро миналия месец. Това заплашва с демографска криза, алармира управляващата комунистическа партия, оглавявана от президента Си Цзинпин. Според експерти до 2050 г. ще има стотици милиони възрастни хора, които ще трябва да бъдат подкрепяни.

„За да се реагира активно на застаряването на населението ... двойката може да има три деца", съобщи агенция Синхуа, цитирайки резултатите от среща на ръководството на Политбюро, организирана от президента Си.

Публикуваните миналия месец резултати от преброяването на населението през 2020 г. също показват, че населението на Китай нараства с най-бавния си темп от 60-те години насам, достигайки 1,41 милиарда. Това идва заедно с рязкото намаляване на броя на хората в трудоспособна възраст, което отново поражда опасения от задаваща се демографска криза.

Балансът на половете в Китай също е изкривен от десетилетия на база политиката за едно дете и традиционните социални предпочитания към момчетата, което предизвика поколение селективни аборти и изоставени момичета.

Въпреки че политиката беше облекчена през последните няколко години, това не предизвика бебешки бум, както се надяваха политиците. Намаляването на процента на бракосъчетанията през последните години се отрази на по-ниските нива на раждаемост. От друга страна нарастващите разходи за живот накара все повече овластени и образовани жени да забавят или да избягват раждането.

Очаква се една трета от китайците да са в напреднала възраст до 2050 г., оказвайки огромен натиск върху държавата да осигури пенсии и здравеопазване.


Топ новини

виж още
Актуална тема