Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. На комисия в ЕП одобриха Закон за микрочиповете

Свят

На комисия в ЕП одобриха Закон за микрочиповете

На комисия в ЕП одобриха Закон за микрочиповете - Tribune.bg
Снимка:

Законодателството за микрочиповете (Chips Act), по което българката Ева Майдел е главен преговарящ за ЕНП, беше прието в комисия на Европарламента.

Почти всеки усети до какви дълги забавяния на нови автомобили и електроуреди доведе кризата с микрочиповете. Днес направихме решаваща крачка към това такава криза повече да няма в Европа“, съобщи евродепутатката в профила си във Фейсбук.

В новото законодателство ще има разписан механизъм, в който всяка държава ще събира информация и докладва на Европейската комисия за веригите на доставки на микрочипове. „Така ще може много по-рано да се забележи, ако има забавяния и ще може да се реагира с извънредни мерки като общо купуване на чипове или материали за изработването им, временна забрана на износа на някои стоки и други защитни мерки“, обяснява Майдел.

Тя уточнява, че не само мегафабрики, но и малки бизнеси и организации ще могат да се възползват от финансиране от ЕС и друга подкрепа от държавата. Това прави реални шансовете на компании в България да получат силна институционална подкрепа.

Има място за индустрията в новия Европейски борд за микрочипове, който ще взима важни решения. Ако не беше Европарламента, в Борда щяха да са само национални и европейски институции“, напише още тя.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Ева Майдел

Автор

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети