Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. На море в Гърция – след направен тест за коронавирус

Свят

На море в Гърция – след направен тест за коронавирус

Снимка:

Очаква се 50% спад на туризма в страната

Гърция обмисля въвеждане на здравен паспорт за туристите. Предвижда се всеки европейски гражданин, който иска да посети страната, да е задължен да си направи тест за коронавирус.

Към момента Гърция пропуска само гръцки граждани, както и чужденци законно пребиваващи в страната. За туристи границата е затворена.

„Вчера министърът на туризма обяви, че предвижда въвеждането на здравен паспорт или сертификат, в който да бъде видно, че всеки турист, влизащ на територията на Гърция е направил тест за коронавирус. На този етап Гърция разчита на страните, където няма развита пандемична история, каквато е в определени държави като Италия, Испания, Франция. От министерството заявиха, че разчитат на туристи от Израел, Кипър, Ливан, Арабските емирства и Балканите. Полети, които идват от рискови страни, са анулирани до 10 май. След това ще стане ясно жителите на кои държави ще могат да влизат в страната с този здравен сертификат като туристи", заяви кореспондентът на NOVA в Гърция Бойка Атанасова.

По думите ѝ се очаква 50% спад на туризма, което е изключително притеснително за гърците, тъй като туризмът е основният им поминък, който генерира около една четвърт от БВП на Гърция, затова се преминава и към такава крайна мярка да се пускат туристи със сертификат.

„Плановете на гръцкото правителство са от 4 май постепенно да се разхлабват мерките в страната. Между 15 юни и 15 юли се очаква да отворят целогодишните хотели в Гърция, а от 1 юли и сезонните. Туристическият сезон обаче не е много обнадеждаващ, тъй като вече над 3000 хотела са обявили процедура на фалит“, заяви още Бойка Атанасова.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още