Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. На първо четене: Законопроект дава пожизнен съдебен имунитет на Путин

Свят

На първо четене: Законопроект дава пожизнен съдебен имунитет на Путин

Снимка:

Долната камара на парламента на Русия одобри на първо четене законопроект, който предоставя на бившите президенти имунитет след напускането на поста им, предават световните агенции. Тази промяна е част от одобрените това лято на общонационално гласуване промени, с които Путин ще може и да се кандидатира отново, когато четвъртият му мандат приключи през 2024 г.

Ако проектозаконът бъде приет, гарантира на бившите президенти и техните семейства имунитет от наказателно преследване до края на живота. Те също ще бъдат защитени от обиски, арести или разпити.

За да влезе в сила мяраката обаче тя трябва да получи одобрение от  горната камара и после да бъде подписана от Путин. 

Според законопроекта може да бъде свален имунитетът на бивш президент, ако бъде обвинен в държавна измяна или други престъпления, които трябва да бъдат потвърдени от Конституционния съд. След това двете камари на парламента трябва да подкрепят предложението с 2/3 мнозинство.

Депутатът Павел Крашенинников, един от вносителите на законопроекта, каза пред РИА Новости, че новото законодателство няма да се прилага за Михаил Горбачов. Докато Путин все още е на власт, Дмитрий Медведев, който беше държавен глава от  2008-2012, е единственият жив бивш държавен глава на Русия.

Думата прокара на първо четене и законопроект, който дава на бившите президенти пожизнено място в горната камара - позиция, която също осигурява имунитет.

Проектозаконът предизвика слухове, че 68-годишният Путин планира да се оттегли, но Кремъл отрича и уверява, че държавният глава е в добро здраве.  


Коментари (1)

На снимката се прави на божа кравица Пред него, обаче, Джак изкормвачът е като чавдарче, чакащо да стане пионерче. А, с имунитет или без - самите руснаци ще си го затрият. И по русията е в сила поговорката "който нож вади от нож умира"!
18.11.2020 13:26 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още