Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. На среща в Брюксел: Лидерите на ЕС решават кой ще оглави евроинституциите

Свят

На среща в Брюксел: Лидерите на ЕС решават кой ще оглави евроинституциите

На среща в Брюксел: Лидерите на ЕС решават кой ще оглави евроинституциите - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът Борисов ще участва в заседанието на Европейския съвет

На важни разговори в Брюксел се събират лидерите на държавите-членки на Европейския съюз (ЕС). Ще бъдат обсъждани имената, които могат да оглавят институциите на ЕС за следващите 5 години. Най-важният избор касае кой ще бъде наследникът на Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия (ЕК). Очаква се решение и за водещите постове в Европейската централна банка, Европейската служба за външна дейност и Европейския съвет.

Шестима са водещите кандидати за нов председател на ЕК. Кандидатът трябва да получи 376 гласа в ЕП. Сегашната ЕК е в правомощията си до края на годината и дотогава се очаква да бъдат определени следващият председател на комисията и бъдещите еврокомисари.

В края на май в Брюксел се проведе първата извънредна среща, на която се очакваше да бъдат обсъждани имена. До конкретни имена обаче не се стигна.

Между страните-членки има различия за процедурата по избора на председател на Европейската комисия (ЕК). Водещият кандидат на ЕНП е Манфред Вебер, а на ПЕС - Франс Тимерманс. Тогава премиерът Бойко Борисов, който днес отново е в Брюксел, обяви, че ние страната ни твърдо застава зад Вебер.

В поканата си към европейските лидери председателят на Европейския съвет Доналд Туск казва, че е "предпазлив оптимист" за постигане на съгласие за разпределението на топ позициите. Решението обаче трябва да бъде взето преди първото заседание на новоизбрания Европейски парламент, което е в началото на юли и на което евродепутатите ще избират своя председател. Така че ако лидерите не успеят да се разберат днес, те ще трябва да се съберат отново в Брюксел преди края на месеца, съобщава БНТ. Туск вече три седмица води разговори с политическите групи в Европарламента и с различни европейски лидери.

По-рано днес лидерите ще обсъдят новия Стратегически дневен ред на ЕС за периода 2019-2024 г., в чиято основа е съхраняването на стабилността, устойчивостта и просперитета при запазване на единството на държавите членки и при прилагане на принципите на солидарността и кохезията.

Сред останалите теми, които ще са във фокуса на заседанието на Европейския съвет, са Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. и разширяването на Съюза. Държавните и правителствени ръководители ще дискутират още климатичните промени и проблеми, свързани с дезинформацията.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати